Kako opštine podstiču rađanje

Izvor: RTS, 05.Okt.2018, 08:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako opštine podstiču rađanje

Osim roditeljskog dodatka koji isplaćuje država kao podsticajnu meru za rađanje dece, pomoć majkama pružaju i lokalne samouprave. Iznos novčane pomoći razlikuje se od grada do grada, a osim novčanih sredstava, porodilje u pojedinim opštinama dobijaju i kolica i pakete za novorođenčad.
Broj umrlih u Kuršumliji skoro je dvostruko veći od onih koji se rode. Da bi poboljšala demografsku sliku, ova >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opština već pet godina iz budžeta izdvaja značajna sredstva. I po tome je u samom vrhu u Srbiji.

"Za prvo i drugo rođeno dete dajemo 20.000 mesečno 12 meseci, a za treće i svako naredno 20.000 mesečno, ali 18 meseci. Za majke koje su u radnom odnosu izdvajamo 40.000 jednokratno", kaže predsednik opštine Kuršumlija Radoljub Vidić.
Još jedna toplička opština – Blace, vodi bitku za veći broj novorođenčadi. Ove godine iz budžeta izdvojili su pet miliona dinara.
"Od značajnih davanja je 30.000 dinara jednokratno za novorođeno dete, 20.000 dinara mesečno do godinu dana za svako rođeno dete za majke koje nisu zapošljene i subvenciju u vrtiću 50 odsto od ekonomske cene", rekao je Zoran Jozić, pomoćnik predsednika opštine Blace.
U opštine sa negativnim prirodnim priraštajem spada i Pančevo. Iako svaka rođena beba dobija tzv. "bebi paket", a svaka prvorođena jednokratno 20.000 dinara, u ovoj opštini kažu da to nije dovoljno.
"Evidentno je da samo ove neke novčane podrške ne mogu dati rezultat. Da je pred nama zadatak da se potrudimo da unapredimo kvalitet života u zajednici, ali pre svega pitanje ekonomskog razvoja, mogućnosti zapošljavanja i nekog normalnog života", ističe Suzana Jovanović, članica gradskog veća za socijalna pitanja u Pančevu.
S druge strane, Požarevac među retkim mestima u Srbiji beleži pozitivan prirodni priraštaj. Trudi se i da ga zadrži.
"Za prvorođenu decu, blizance, trojke i četvorke izdvajaju sredstva u pojedinačnom iznosu od 40.000 dinara. Grad Požarevac je obzbedio i isplatio u 2017. godini sredstava za 283 dece, što se očekuje i u 2018. godini", ističe Milena Nestorović, načelnica za društvene delatnosti u Požarevcu.
A u ovoj godini Novi Sad je za pomoć porodiljama izdvojio 484 miliona dinara iz budžeta. Novosađani godinama beleže konstantan veći broj rođenih nego umrlih.
Da bi nastavili taj trend povećali su i pomoć porodiljama, pa svaka mama prvorođenog deteta dobija 30.000, a za mamu trojki izdvaja se pet puta više.
U prestonici su mere nešto drugačije. Svaka porodilja od grada dobija 10.000, a ako rodi i treće dete dobija 30.000 dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.