Kako odabrati starački dom

Izvor: RTS, 07.Feb.2020, 12:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako odabrati starački dom

Odluka da se stariji član porodice smesti u starački dom, nije laka. Međutim, nekada je u kućnim uslovima nemoguće pružiti adekvatnu stručnu negu. Savremeni starački domovi pružaju sve što je potrebno za zbrinjavanje starijih i bolesnih osoba.
Kako odabrati onaj pravi i o čemu voditi računa? Prilikom odabira staračkog doma za nekog člana porodice, trebalo bi uzeti u obzir nekoliko kriterijuma >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i prema njima se rukovoditi.

Pre svega, trebalo bi dobiti odgovor na pitanje da li dom ima odgovarajuće uslove i kapacitete za smeštaj osobe u odnosu na njeno zdravstveno stanje.
Većina staračkih domova može da se nosi sa izazovima u vezi sa bolestima i stanjima koje najčešće prate treće doba. Obezbeđena je zdravstvena zaštita u vidu redovnih kontrola lekara opšte prakse, dok se pregledi lekara specijaliste zakazuju po potrebi i u dogovoru sa porodicom.
Međutim, ukoliko osoba za koju se traži dom ima veće zdravstvene poteškoće, svakako je prvo pitanje koje treba postaviti - da li je uopšte moguće smestiti je u dom. Na primer, samo nekolicina domova nudi palijativnu negu koja je neophodna najtežim bolesnicima. Inače, zdravstveno stanje je važno i sa formiranjem cene usluga.
Naknada koja se plaća na mesečnom nivou mnogima igra važnu ulogu. Cene se razlikuju, ali na njihovo formiranje utiče više činilaca.
Opremljenost, broj kreveta u sobi i lokacija doma su samo neki od njih, ali udeo u ceni formira se i u odnosu na trenutno zdravstveno stanje budućeg stanovnika doma.
Nepokretnim osobama potrebna je konstantna nega i pomoć tokom dvadeset četiri sata. Za njih će smeštaj u istom domu biti skuplji u odnosu na nekog ko u većoj meri može samostalno da se stara o sebi.

Stručnost i ljubaznost osoblja trebalo bi da bude jedan od najvažnijih faktora u odlučivanju, jer smo svesni da je reč o izboru mesta gde stariji član porodice treba da se preseli i nastavi život. Privatni starački domovi prilikom zapošljavanja vrše strogu selekciju kada je stručnost i iskustvo zaposlenih u pitanju pošto od toga zavisi budućnost posla i pozicija ustanove u odnosu na brojnu konkurenciju.
Što se tiče ambijenta, izvesni domovi za stare ističu kao svoju prednost činjenicu da su luksuzno opremljeni. Neki potenciraju na toplini i kućnoj atmosferi. Šta se kome više dopada nije tema o kojoj vredi polemisati.
Važno je, da je prostor doma prilagođen starijima i njihovim potrebama.
Na stepeništima bi trebalo da postoje posebni liftovi - stolice. Hodnici bi trebalo da budu široki kako bi se kroz njih lakše kretale osobe sa invaliditetom koje koriste ortopedska pomagala.
Trebalo bi izbegavati domove u kojima su zajedničke prostorije zamračene i gde nema dovoljno sunčeve svetlosti jer takav ambijent mogao bi nepovoljno da utiče na psihu.
Osim uređenja, jedna od prvih stavki koju ćete primetiti tokom obilaska je da li je higijena na zadovoljavajućem nivou. U vezi sa tim ne bi trebalo praviti kompromise. Uz pozno doba ide krhko zdravlje koje je kod mnogih manje ili više narušeno, a svaki propust u održavanju higijene dodatno bi ga ugrozio.

Ne smemo zaboraviti ni lokaciju. U našoj zemlji postoji preko 200 staračkih domova. Od mesta gde se dom nalazi zavisi i njegova struktura.
U urbanim gradskim zonama starački domovi imaju manja dvorišta i zelene površine koje ih okružuju. Van grada domovi se prostiru na znatno većim placevima, što im pruža mogućnost projektovanja sopstvenih parkova i pravih oaza u prirodi.
Ako planirate česte posete birajte lokaciju koja je blizu vaše kuće ili kancelarije. Međutim, ako živite negde daleko i ako ste upravo zbog toga bili prinuđeni da starijeg ukućana zbrinete u domu, onda za vaše posete nekoliko puta godišnje lokacija doma ne igra toliko važnu ulogu.
Možete se odlučiti za neki od domova na periferiji, ili čak za dom koji se nalazi na selu. Međutim, čak i u centru grada postoje domovi koji su ušuškani u nekoj mirnoj ulici u prostranoj kući sa velikim i lepo uređenim dvorištem.
Ima i onih koji imaju ogromne terase koje su sasvim dovoljne da zamene prostrane vrtove. Kako biste najlakše mogli da napravite poređenje svih domova, posetite veb sajt mirandre.com gde ćete naći sve neophodne informacije na jednom mestu.
Za kraj treba reći nešto i o atmosferi koja vlada u staračkom domu. Neka to ipak bude faktor koji će prevagnuti u izboru.
Obratite pažnju kad birate dom da li će Vas tamo dočekati nasmejana lica ostalih stanovnika doma.
To je znak da se neko njima bavi i da im pruža potrebnu ljubav i pažnju.
Raspitajte se i o društvenom životu i načinima organizovanja zabave.
Nasuprot tome, suviše mirna atmosfera znak je da su bake i deke zbrinute što se terapije tiče, ali da tu nešto nedostaje. Bez obzira da li pate od demencije, treba imati na umu da su oni svi nekad bili u punoj snazi, da su se bavili raznim zanimanjima, a sada je na mlađima da učine sve da ne izgube svoje dostojanstvo i da im ulepšaju preostale dane.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.