Kako navesti mlade da se školuju za nastavnike

Izvor: RTS, 27.Feb.2020, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako navesti mlade da se školuju za nastavnike

Rektori univerziteta, ministar prosvete i članovi Nacionalnog akreditacionog tela raspravljali su o inicijalnom obrazovanju, odnosno kako da navedu mlade da se školuju za nastavnike i druga deficitarna zanimanja.
Nedostatak kadrova najviše se oseća u IT sektoru, ali i u nastavnom kadru. Zato za Inicijalno obrazovanje nastavnika treba naći dugoročno rešenje.

"Iskreno se nadam da će to biti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << neki načini kako kroz programe kratkog ciklusa možemo da osposobimo određen broj ljudi da se na kompetentan način bave tim poslom. To bi uticalo i na povećanje zapošljavanja. Mislim da je situacija sa nastavničkim zanimanjima vrlo osetljiva u ovom trenutku. Jer to su teške studije, posao je zahtevan, izuzetno ogovoran za budućnost naše zemlje, a mislim da nadoknada za taj posao nije adekvatna", objašnjava prof. Ivanka Popović, predsednica Konferencije univerziteta Srbije.
Do tada, da bi nastavnici ostali na radnim mestima, omogućiće im se prekvalifikacije i tutori. Stimulisaće se i školovanje budućih nastavnika.
"Dok ne rešimo pitanje dugoročnijem pristupu ovoj priči, jednoročno ćemo određivati fondove i stipendije za deficitarne struke, naročito se tu ističu matematika sa informatikom, fizika i neke druge. Ali deficit moramo da rešimo i na druge načine. Jedan od načina je da zadržavamo mlađe penzionere, da angažujemo studente završnih godina, apsolvente, u tom smislu moramo da korigujemo i postojeće zakone gde smo to podigli na potrebu da bude master, zaista je to u ovom trenutku preambiciozno", objašnjava Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Tako će, na primer, student koji se školuje za rad u obrazovanju, imati stipendiju, pravo na studentski dom, uz obavezu da određen broj godina, koliko je stipendiran, provede u sistemu obrazovanja. Kratkoročne mere, kaže ministar Šarčević, moguće je primeniti već od septembra.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ministar prosvete i rektori o tome kako motivisati mlade da se školuju za nastavnike

Izvor: Radio 021, 27.Feb.2020

Rektori univerziteta, ministar prosvete i članovi Nacionalnog akreditacionog tela raspravljali su o inicijalnom obrazovanju, odnosno kako da navedu mlade da se školuju za nastavnike i druga deficitarna zanimanja...Nedostatak kadrova najviše se oseća u IT sektoru, ali i u nastavnom kadru. Zato za...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.