Izvor: B92, 24.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako na odmor automobilom

Beograd -- Na letovanje se najčešće ide autobusom, vozom ili avionom, ali se građani Srbije često odlučuju da putuju i sopstvenim prevozom.

Ako se na odmor kreće automobilom, dobro je znati kakvi su saobraćajni propisi u zemljama koje se posećuju. U većini nije dozvoljena ni najmanja upotreba alkohola, a sem tehničke ispravnosti automobila, vozači moraju da nabave zeleni karton, međunarodnu dozvolu i da, pored sve opreme i rezervnih delova, u kolima imaju protivpožarni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << aparat.

Za putovanje u Crnu Goru, iako se sada prelazi međudržavna granica, "zelena karta" nije potrebna, kao ni međunarodna vozačka dozvola. Obe legitimacije mogu da se nabave u Automoto savezu Srbije.

Međunarodna vozačka dozvola potrebna je za putovanja u Bugarsku, Grčku, Makedoniju, Nemačku i Tursku, dok je poželjna u Hrvatskoj i Italiji.

"Za međunarodnu vozačku dozvolu neophodne su dve slike kao za pasoš, vozačka dozvola, fotokopija vozačke dozvole, lična karta i 2.000 dinara. Za ovlašćenje za upravljanje tuđim motornim vozilom neophodni su saobraćajna dozvola, pasoš i 1.500 dinara", kaže Aleksandar Mihajlović iz AMSS-a.

U pet od sedam susednih država obavezna su neprekidno uključena svetla, bez obzira na doba dana. Vozači iz Srbije to bi morali da imaju na umu kad kreću u Crnu Goru, Bosnu, Hrvatsku, Makedoniju, Mađarsku ili dalje. Kazne za neuključena svetla su od 30 do 80 evra.

Gužvi ima na svim graničnim prelazima. Čekanja, kako kažu u saobraćajnoj policiji, nisu duža od sat.

"Mi smo pojačali aktivnosti tokom turističke sezone i naše prisustvo biće na svim važnim putnim pravcima. Delovaćemo preventivno, ali i represivno, odnosno koristićemo radarske uređaje i postavljati ih na mestima gde je zabranjeno preticanje", kaže Branko Pantović iz Saobraćajne policije.

"Preticanje i brzina su dva najčešća uzročnika saobraćajnih nezgoda u turističkoj sezoni sa smrtnim posledicama i povređivanjem", kaže on.

Dozvoljena brzina u regionu je u naseljima do 50 kilometara na čas, na magistralnom putu do 100, a na autoputu 130 kilometara na čas, osim ako na nekim deonicama nije drugačije označeno.

Za razliku od tih upozorenja, ona za alkohol ne postoje na saobraćajnim znakovima.

Najrigorozniji po tom pitanju su propisi u Crnoj Gori, Bugarskoj, Hrvatskoj i Mađarskoj, u kojima vozači ne smeju da imaju ni promil alkohola u krvi. Nešto tolerantniji su u Grčkoj, Italiji i BiH, gde je dozvoljena granica do 0,8 promila alkohola u krvi.

U svim evropskim zemljama obavezno je vezivanje sigurnosnog pojasa. Svuda, osim u Srbiji, zabranjeno je korišćenje mobilnog telefona u vožnji. Kazne za korišćenje mobilnog u većini zemalja su od 20 do 60 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.