Izvor: B92, 28.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako jeftinije do opreme za bebe

Beograd -- Građani koji traže ukidanje PDV-a za opremu za bebe nisu postigli dogovor na sastanku s ministrom finansija.

Predsednik Skupštine Oliver Dulić i ministar finansija Mirko Cvetković razgovarali su u Vladi sa predstavnicima grupe građana. Iako se do rešenja nije došlo, zakazan je sledeći sastanak za 20 dana. Ministar finansija ne smatra da je ukidanje poreza na dodatnu vrednost jedino moguće rešenje, već da bi trebalo analizirati situaciju na tržištu i razmotriti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << druge opcije.

Među nima su direktna pomoć roditeljima i smanjenje carinskih stopa.

Na drugoj strani, predstavnici internet portala bebac.com i ostalih nevladinih organizacija, koji su za samo 20 sati skupili preko 40.000 potpisa za ukidanje PDV-a, spremni su da sačekaju prvi sledeći sastanak sa predstavnicima Vlade.

Njima, kako kažu, nije bitno da li je skupoća uslovljena pdv-om, trgovačkom maržom ili monopolom, samo žele da se pronađe način da se smanje cene bebi-opreme i hrane.

"Nećemo prihvatiti da se roditeljima udeli nekih 5.000 dinara zato što imaju bebu jer roditelji nisu socijalni slučajevi", kaže Vlada Ješić, predstavnik bebac.com.

"Država treba da im omogući da im roditeljstvo bude radost, a ne poteškoća", kaže on. "Nama PDV nije važan, ukoliko su problem carine, monopol, očekujemo da se time bavi država", kaže on.

Sledeći sastanak predstavnika Vlade i inicijative za ukidanje poreza na bebi-opremu planiran je za 20 dana kada se očekuju pronalazak konačnog rešenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.