Izvor: RTS, 22.Nov.2020, 17:01

Kako je zbog jedne aplikacije Krupanj dobio najdužu pijacu na svetu

Kako bi što lakše i brše došli do svojih kupaca, poljoprivrednici u opštini Krupanj pokrenuli su aplikaciju koja će povezati domaćinstva u krugu od 300 kilometara zbog čega za sebe kažu da su najduža pijaca na svetu.
Porodica Pavlović iz sela Brštica kod Krupnja bavi se organskom proizvodnjom voća i povrća. Kako je tražnja vremenom rasla, počeli su da prave i ajvar, turšiju, džemove i slatko, a zbog kvaliteta njihova zimnica nalazi se >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na stolovima mnogih porodica u okruženju.

"Naša porodica bavi se proizvodnjom rasada, od semenke do finalnog proizvoda, pravimo rasadu za nas, a od toga posle proizvode koristimo za zamnicu", priča Ivana Pavlović iz Brštice.
Boško Pavlović iz Brštice kaže da su najpre njihove proizvode reklamirali putem društvenih mreža, i ceo plasman je bio na području opštine Krupanj, a da se sada nadaju se da će pomoću aplikacije njihovi proizvodi biti plasirani i šire.
Uz Pavloviće, na najdužoj pijaci na svetu, naći će se i proizvodi svih domaćinstava na stazi dugoj trista kilometara. Namera Opštine Krupanj je da se u narednim godinama rade na promociji seoskog turizma, a tome će doprineti i uređene pešačke i biciklističke staze koje će i biti ruta buduće pijace.
"Na svakom tom kilometru, od 300 kilometara vi ćete moći da kupite poljoprivredne proizvode, kajmak, sir, rakiju, slaninu, pekmez, i sve to će se obavljati preko modernih tehnologija. Dakle postojaće aplikacija 'Moj Krupanj', ili 'Moja Rađevina', sa navigacijom koja će vas navoditi do seoskog domaćinstva koje imaju da vam ponude sve te domaće proizvode", napominje Mladen Stefanović, direktor Turističke organizacije Opštine Krupanj.
Opština Krupanj ima više od 20 mesnih zajednica, a većina domaćinstava se bavi poljoprivredom i stočarstvom. Organska proizvodnja sve je češća u tom kraju, zbog čega se nadaju da će uz pomoć modernih tehnologija brže doći do novih kupaca, ali i gostiju, jer će putem aplikacije nuditi i smeštaj u svojim gazdinstvima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.