Izvor: RTS, 25.Jun.2021, 05:55

Kako je dečak iz Doljevca 14 godina bio nevidljiv za sistem

Tačan broj se ne zna, ali se procenjuje da u Srbiji ima nekoliko stotina dece koja su za sistem nevidljiva. Jedan od njih je bio dečak iz Doljevca, koji je izvod iz matične knjige dobio tek u četrnaestoj godini.
Propust su najpre napravili dečakovi roditelji. "Kada se Nikola rodio, radili smo non-stop i supruga i ja. Bili smo terenci, nisamo imali vremena i tako je ostao neprijavljen", kaže dečakov otac Saša Zekić.

Nikola ima još osmoro >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << braće i sestara i svi su uredno prijavljeni. U doljevačkom Centru za socijalni rad kažu da do pre godinu dana nisu znali za ovaj problem.
"S obzirom na to da roditelji nisu u tih 30 dana, koji su zakonom predviđeni, upisali dete, onda je bolnica imala obavezu da prijavu pošalje matičaru, a matična služba šalje nama", navodi Saša Grozdanović iz Centra za socijalni rad Doljevac.
Naglašava da Centar nije dobio obaveštenje od matične službe do pre godinu dana, a nije ni reagovao.
U međuvremenu, dečak je redovno išao u školu, redovno je vakcinisan. Da je problem ozbiljan i da mora da se reši shvatili su, kažu, kad se Nikola razboleo od dijabetesa.
"Kad sam se razboleo prvi put od šećera išao sam u Niš i nisu mogli da me puste jer nisam imao zdravstveno osiguranje", kaže Nikola.
Nikolin otac ukazuje da je bio u porodilištu da mu izdaju otpusnu listu kad se dete rodilo. Međutim, kako tvrdi, zbog korone je bila gužva i sestra mu je rekla da nemaju vremena time da se bave.
"Rekla mi je i da do deset godina mogu da mi izdaju listu, a po proteku tog vremena treba da pišem molbu, a tu ima još procedura", dodaje Saša Zekić.
Da dobije papire i mesto u sistemu države, Nikoli je pomogla nevladina organizacija "Praksis". Osim izbeglih i raseljenih lica koja su ostala bez ličnih dokumenata, najugroženija su upravo deca poput Nikole.
"Značajni su pomaci postignuti do sada pogotovo u sistemskom rešavanju pitanja koja muče ove ljude, ali mi i dalje nailazimo na slučajeve lica koja nemaju lična dokumenta i zato nemaju pristup osnovnim pravima", napominje Vladimir Lukić iz NVO "Praksis".
Tačnih podataka nema, ali su procene da je u Srbiji u ovakvoj situaciji nekoliko stotina dece. Uglavnom je reč o pripadnicima siromašnih grupa, najčešće o Romima.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

KUD SVA DECA, TU NEĆE I NAJMLAĐE: Kako je dečak iz Doljevca 14 godina bio nevidljiv za sistem?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021

Nikola ima još osmoro braće i sestara i svi su uredno prijavljeni. U doljevačkom Centru za socijalni rad kažu da do pre godinu dana nisu znali za ovaj problem...Tačan broj se ne zna, ali se procenjuje da u Srbiji ima nekoliko stotina dece koja su za sistem nevidljiva. Jedan od njih je bio dečak...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.