Kako izgleda obuka za upravljanje oklopnim borbenim vozilom

Izvor: RTS, 24.Feb.2020, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izgleda obuka za upravljanje oklopnim borbenim vozilom

Oklopno borbeno vozilo je mnogo teže i veće od automobila, a za upravljanje njime je potrebno imati specifične vozačke osobine.
Postoje različite varijante ovog vozila, ali su najčešće težine oko devet tona, pokreće ih motor od 150 konjskih snaga i može ići 100 kilometara na čas.

"Obuka za upravljanje je specifičnija nego kod drugih motornih vozila zbog skučenosti samog upravljačkog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dela kao i svih uređaja i sistema koji se na njima nalaze", ističe komandir voda i instruktor, poručnik Strahinja Grbić.
Kako masa ne bi bila prevelika, komfor je sveden na najmanju moguću meru i sve ide kao podmazano, kao po blatu.
Specifičan način obuke"Obuka traje 15 radnih dana. S obzirom na to da se govori o profesionalnim vojnicima i vozačima, predviđeno je da svako od njih efektivno ima po dva sata vožnje. Mi se postaramo da to bude više, što je svakako u njihovom interesu", kaže komandir čete za obuku oklopnih jedinica, poručnik Nenad Živković.
Pripadnici Vojske stalno se menjaju prilikom vožnje, tako da su u ulozi vozača, suvozača i posmatrača i sve to rade više puta.
Na obuci se vozi oklopno borbeno vozilo u osnovnoj varijanti, dok će se na zadatku upravljati vozilom pod nazivom Vozilo policijsko-borbeno ili VPB.
Razlike između VPB-a i tenka Među polaznicima je bilo i vozača tenkova.
"Zanimljivo je to što su na obuci bili takvi vremenski uslovi da smo imali kiše, pa smo vozili po blatu. Ima dosta razlike između vožnje VPB-a i tenka po manevarskim sposobnostima. VPB je vozilo za manje zahtevne terene, tako da je i ono dobro", navodi desetar Dejan Milanović.
Vojka Srbije bogatija je za još jednu generaciju vozača borbenih vozila.
Oni će svoje znanje upotrebiti u mirovnoj misiji UN u Libanu pod zastavom Srbije, a svoje znanje mogu na prenesu na druge pripadnike, buduće vozače borbenih vozila.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.