Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi greje klupe i zašto

Izvor: RTS, 30.Maj.2020, 06:06

Kako izgleda junski školski raspored, ko prvi "greje" klupe i zašto

Aleksandar Pajić iz Ministarstva prosvete rekao je za RTS da za osnovne škole od ponedeljka počinju probni završni ispiti za učenike osmog razreda. Kaže da se osmaci najpre vraćaju u klupe da poprave ocene, ali tu mogućnost imaju i ostali učenici osnovnih i srednjih škola ako nisu zadovoljni.
Od 1. juna kreće raspored po kojem će đaci, ukoliko su nezadovoljni, moći da poprave ocene, ali i maturanti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kako bi položili još jedan bitan ispit. U klupe se prvo vraćaju osmaci, potom i petaci, šestaci i sedmaci. Međutim, jedino kod osmaka raste zebnja i trema, jer ih uskoro očekuje polaganje male mature.

Aleksandar Pajić iz Ministarstva prosvete rekao je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, da za osnovne škole od ponedeljka počinju probni završni ispiti za učenike osmog razreda.
"Imali smo probni završni onlajn ispit gde su učenici sagledali koliko su se pripremili. Sada to mogu da urade u svojim školama, koje su 12. maja dobile procedure u vezi sa epidemiološkim i higijenskim uslovima. Poštovaćemo sve mere države da bi se učenici zaštitili, jer dugo nisu bili u školi, napravićemo manje grupe da ne bi došlo do bilo kakvih problema", istakao je Pajić.
Od ponedeljka počinje polaganje probne male mature, a 17. 18. i 19. juna je završni ispit u osnovnom obrazovanju.
Popravljanje ocena Kaže da se osmaci najpre vraćaju u klupe da poprave ocene, ali tu mogućnost imaju i učenici osnovnih i srednjih škola ako nisu zadovoljni onim što su ostvarili preko komunikacije sa predmetnim nastavnikom u toku pandemije – predloženom ocenom – mogu da se jave i uz raspored koji prave direktori škola.
"Sve smo poslali u proceduru koja se mora poštovati iz bezbednosnih razloga u odnosu na svakog učenika koji dolazi u obrazovne institucije. Imamo raspored koji neće dozvoliti da budu veće grupe učenika, predupredili smo neželjene efekte da bi naši učenici sa radošću došli u školu, neće videti celo odeljenje, ali ima vremena za druženje", kaže Pajić.
Manje grupe do 15 učenika Prema njegovim rečima, biće manje grupe, što zavisi od prostora učionice, do 15 učenika najviše.
Od ponedeljka kreću osmaci, srednje škole su takođe od ponedeljka otvorene za popravljanje ocena, u osnovnim školama prvo dolaze osmaci, a onda i ostali učenici.
U junu će biti moguće da se organizuju ekskurzije – od 1. juna do 31. avgusta škole sa javnim nabavkama koje su sproveli, gde su izabrali agencije moći će da realizuju ekskurzije u intervalu od tri meseca, samo da se dogovore sa agencijama da naprave ankes ugovora sa agencijama.
"Novac će biti preusmeren za ekskurzije u našoj zemlji, da se preusmeri u domaće destinacije", kaže Pajić. To je, kako kaže Pajić, jedini pravi način da zaštitimo svakog učenika pojedinačno.
Dva nova smera u gimnazijama U međuvremenu, Ministarstvo prosvete je uvelo i nove gimnazijske smerove, tako da će izbor škole biti umnogome lakši: smer za scenske audio-vizuelne umetnosti i istorijsko-geografski smer. 
Pajić kaže da su specijalizovana odeljenja u gimnazijama zaokružili prošle godine u oblasti prirodnih nauka, a ove godine su prešli na društveno-humanističke nauke – istoriju i geografiju, za učenike sa posebnim sposobnostima.
"Za scensku i audio-vizuelnu umetnost će biti Filološka gimnazija u Beogradu, Gimnazija 'Laza Kostić' u Novom Sadu, Gimnazija u Kruševcu i Druga kragujevačka gimnazija", kaže on.
Pajić je rekao da se za ovaj prijemni ispit prijavilo 145 učenika, a postoji 80 mesta jer sva specijalizovana odeljenja su sa po 20 učenika, gde se radi po posebnim programima, a dodati su i specijalizovani predmeti za svaki taj smer posebno.
"Imamo učenike sa posebnim sposobnostima za istoriju i geografiju u pet gimnazija, Peta i Deveta beogradska, Gimnazija u Sremskim Karlovcima, Prva niška gimnazija, Gimnazija 'Veljko Petrović' u Somboru, prijavila se 142 učenika, a ima 100 mesta", rekao je Pajić.
"Nadamo se da će ovi smerovi opravdati sve ono što je Ministarstvo prosvete uradilo i ispuniti očekivanja naših učenika", kaže Pajić.
Povećavaće se kvote sledeće godine, istakao je Pajić i dodao da je važno da smerovi zažive i da učenici budu zadovoljni. "Nadamo se da će to ispuniti očekivanja učenika i da će moći nastaviti školovanje prema usmerenjima koja su izabrali", kaže on.
"U Kragujevcu imamo ove godine predviđeno odeljenje učenika sa posebnim sposobnostima za fiziku, Prva kragujevačka gimnazija je u stvari Matematička gimnazija za Šumadiju, imamo to još u tri gimnazije, a to su Zemunska gimnazija i 'Jovan Jovanović Zmaj' u Novom Sadu, kao i u Nišu", kaže Pajić.
O sportskim odeljenjima Što se tiče sportskih odeljenja, Pajić kaže da su dodali specijalizovane predmete. Pored Sportske gimnazije u Beogradu, gde je najveći broj odeljenja, biće odeljenja u Novom Sadu, Subotici, Nišu, u Užičkoj gimnaziji, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.
Prijave za specijalizovana odeljenja nadarenih za sport će biti 8. i 9. juna, predaju sportske rezultate preko granskih udruženja. "Osim što imamo naove nastavne programe, imamo i smanjenje broja učenika, što je jedan od kvalitetnijih pomaka za srednjoškolce", rekao je Pajić.
"Učenici informacije u vezi sa konkursom mogu naći na sajtu Ministarstva prosvete i mogu blagovremeno da se obaveste o tome, komunikacija je zadovoljavajuća, a to vidimo i po prijavljivanju učenika i nadamo se da će biti sve u redu do kraja procesa", zaključio je Pajić.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Letnje ekskurzije za škole koje imaju ugovor sa agencijama

Izvor: RTS, 30.Maj.2020

Roditelji se još nisu opasuljili od naglog produžetka školske godine za dve sedmice, a moraju da donesu još jednu važnu odluku. Na dnevni red neočekivano su stigle i ekskurzije. Postavlja se pitanje šta će biti sa novcem onih koji ne žele da idu i da li će se organizovati ekskurzije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.