Izvor: B92, 08.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako izaći na slobodu

Beograd -- B92 istraživao da li je osuđenike u Srbiji moguće odvratiti od sveta kriminala i kako se snalaze nakon puštanja na slobodu.

U emisiji B92 istražuje, pod naslovom "Otpadnici, ili bekstvo od slobode", koja je na programu TV B92 u 21 sat, bivši osuđenici govore o iskušenjima s kojima se sreću po izlasku na slobodu. Po isteku zatvorske kazne osuđenici ponovo bivaju prepušteni ulici. Niko im ne nudi posao niti iko prati proces njihovog prilagođavanja uslovima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << života na slobodi.

U Srbiji ne postoji tzv. probacioni sistem - prihvatom osuđenika, po izlasku iz zatvora, ne bavi se nijedna institucija.

Slobodan Đunisijević se, posle pet godina provedenih u niškom zatvoru, vratio u Čačak. Nema posao i izdržavaju ga roditelji.

"Čekaš tu slobodu, čekaš, čekaš, čekaš, dođe ti pet dana pred izlazak i onda ti se ne izlazi iz zatvora, znaš? Onda se razmišljaš 'Šta da radim?', razumeš", kaže Đunisijević.

Bez posla i stalnih izvora zarade veliki deo njih vraća se kriminalu. Načelnik Službe prevaspitanja u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija Damir Joka kaže da bi ovim problemom država trebalo ozbiljnije da se pozabavi.

"Kako sada objasniti javnosti koja se suočava sa problemom stotina hiljada nezaposlenih da neko ko izlazi iz zatvora u tom trenutku treba da ima prednost prilikom zapošljavanja", pita Joka.

Slobodan Đunisijević kaže da su se uglavnom svi osuđenici vratili "starom poslu".

"Samo su, na primer, ako je obijao trafike, sad ne obija trafike nego radi razbojništva. Samo je skočio lestvicu na gore u kriminalu", kaže Đunisijević.

Izvrnut sistem vrednosti, brza i laka zarada i okruženje okrenuto kriminalu ponovo postaju, ili nikada nisu ni prestali da budu, prihvatljiv model ponašanja.

Karađorđu Šoleviću, nekoliko meseci po izlasku iz zatvora u kom je proveo pet godina, ponovo je određen pritvor do 30 dana.

Prema saopštenju niške policije, kod njega i grupe Novopazaraca navodno je pronađeno oko 200 grama marihuane.

"Živim od danas do sutra. Danas imamo, sutra imamo još više i tako", kaže Šolević.

Činjenica da zatvorske kazne izdržava čak 70 odsto povratnika govori u prilog tome da njima, nakon izlaska na slobodu, društvo ne posvećuje dovoljnu pažnju.

B92 istražuje da li će reforma zatvorskog sistema i uvođenje službe prihvata bivših osuđenika pomoći da se smanji broj onih koji se ubrzo po isteku kazne vrate kriminalu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.