Izvor: B92, 05.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako i kuda na zimovanje

Beograd -- U Srbiji se svake godine povećava broj onih koji idu u neke od domaćih i stranih ski centara, ali većini je to i dalje nedostupno.

Godišnje se sklopi oko 500.000 turističkih aranžmana, a petina - 100.000 odnosi se upravo na zimovanje. Najviše skijaša i dalje odlazi na naše planine, mada ima i sve više onih koji zimuju u prestižnim skijalištima Francuske, Austrije, Italije i Slovenije. Inače, sedam dana na planini u proseku košta od 215 do 900 evra. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sa uređenim stazama, izgrađenim žičarama i ograničenim kapacitetima na Kopaoniku se svake zime traži mesto više.

U agenciji Argus turs kažu da se skijaši u Srbiji radije odlučuju za planine do kojih ne putuju mnogo i za koje im viza nije potrebna.

"Kopaonik je sasvim sigurno najinteresantniji, upravo u ovom raspustu, iako nije najjeftiniji. Borovec i Bansko su već poznati zimski centri, oni su povoljniji od Kopaonika, ali verovatno cena nije toliko presudna kod zimskih ljubitelja sportova", kaže Aleksandar Vučković iz Argus tursa.

215 - 900 evra

Inače, sedam dana na planini u proseku košta od 215 do 900 evra. Najjeftinije je zimovanje na Zlatiboru i Tari - oko 150 evra, a najskuplje u Francuskoj, na Savojskim Alpima, od 390 do 890 evra.

Turistima iz Srbije sve više su privlačna i skijališta u Sloveniji i Austriji, po prosečnoj ceni od 400 evra.

U jeku zimske sezone, u agenciju Džoli turs dnevno se proda između 100 i 200 destinacija, a od 5.000 aranžmana, koliko je do sada prodato, 1.500 je za ekskluzivne ski destinacije.

"Uglavnom su individualna putovanja, recimo za Šamoni. Što se tiče grupnih putovanja, to je lakše odraditi, više ljudi je zainteresovano za neke bliže destinacije, tipa Austrije i Slovenije", kaže Zlatica Ivanović iz Džoli tursa.

"Kao po pravilu, najpre se prodaju najskuplji aranžmani i oni najjeftiniji. Prosečna cena nekako ostane najduže da se prodaje", kaže ona.

Ipak za većinu nedostupno

Iako brojke idu u prilog skijašima, prosečni stanovnik retko uživa na planini zbog nedostatka novca. Dovoljno je uporediti desetine hiljada aranžmana na planinama sa milionskim brojem stanovnika Srbije.

Prema podacima udruženja turističkih agencija, građani Srbije iz godine u godinu u sve većem broju odlaze na zimovanje, a formira se i takozvana srednja turistička klasa.

"Možemo proceniti da će za ovu zimsku sezonu ukupno negde manje od 100.000 putnika preko naših agencija otići na destinacije", kaže Rade Stanković iz Udruženja turističkih agencija Juta.

"U ovom trenutku anketa je pokazala da naši turisti ipak najviše ostaju na našim planinama, na Kopaniku, Zlatiboru, Tari i delimično Divčibarama, druga destinacija je Republika Srpska - Jahorina", kaže on.

Istraživanja pokazuju da svake zime agencije prodaju za 20 odsto više aranžmana. Takođe, turistički radnici kažu i da ohrabruje činjenica da skijaši u Srbiji sve ranije počinju da planiraju svoja putovanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.