Kako do zadovoljnog zaposlenog

Izvor: B92, 01.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do zadovoljnog zaposlenog

Beograd -- Jedan od velikih problema sa kojima se danas susreću zaposleni jeste čuvanje dece i nefleksibilno radno vreme.

Velike svetske kompanije već decenijama sprovode koncept korporativne društvene odgovornosti, koja podrazumeva brigu za zaposlene umesto izrabljivanja, na šta se mnogi zaposleni žale. Taj koncept u Srbiji je nov i još nije zaživeo. Kompanija Sisko (Cisco), koja deluje i u Srbiji, uvela je mogućnost fleksibilnog radnog vremena za zaposlene majke. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Multinacionalna kompanija Sisko je, na primer, uvela i rad od kuće, što bi roditeljima omogućilo da rade, ali i da budu uz svoju decu.

U Sloveniji je nedavno uvedeno i besplatno obdanište za drugo dete, kao deo programa rasterećenja porodice i povećanja broja dece u obdaništima.

Iako je Srbija daleko od takvih poteza, u Beogradu je gradska vlada već ponudila kompanijama da im pomogne u izgradnji vrtića u okviru poslovnih prostorija.

Međutim, za sada interesovanje nije veliko s obzirom na uslove koje kompanijski vrtići treba da ispune.

Neke od mogućnosti da se efikasnost rada poveća, a da ne strada privatni život, što je često slučaj, jeste i da deci zaposlenih na raspolaganju stoji dnevni boravak i raznovrsni letnji programi, koji deci za vreme raspusta nude određene sadržaje.

Inače, u svetu je već ustaljeno da se prilikom zapošljavanja ljudi ne opredeljuju za posao samo na osnovu plate, već i na osnovu drugih mogućnosti, poput povoljnijih kredita, fleksibilnog radnog vremena, nagradnih putovanja, zdravstvenog osiguranja i penzija.

Takođe, mnogi mediji formiraju liste najozbiljnijih kompanija koje svojim zaposlenima pružaju dobre uslove za rad i život.

Tako je časopis "Magazin za zaposlenu majku" (Working Mother Magazine) objavio listu 100 kompanija koje na najbolji način podržavaju zaposlene majke. Među njima su velike svetske kompanije IBM, Prajsvoterhaus kupers UBS, kao i Sisko.

Lista je sastavljena na osnovu podataka dobijenih iz upitnika sa 575 pitanja, koja se tiču profila zaposlenih, novčanih nadoknada, programa staranja o deci, fleksibilnosti, odsustva i bolovanja, kulture kompanije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.