Izvor: B92, 18.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do većeg znanja

Beograd -- Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta smatra da se mora raditi na tome da nastavni programi u Srbiji budu "funkcionalni i opštekulturni".

Aleksandar Jovanović je naveo da iz škola stižu "različiti signali" i da postoji "nezadovoljstvo prosvetnih radnika cenom rada, da je veliko nasilje u školama, da su udžbenici skupi, ali da se ulaže u opremu škola i radi na decentralizaciji škola".

Govoreći o rezultatima testa PISA, koji je sprovela Organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), a na osnovu kojeg je Srbija rangirana na 41. mestu, Jovanović je kazao da Nacionalni prosvetni savet nije zvanično dobio rezultate tog testa.

"Sam izveštaj je bez upitnika i na vredi mnogo", kazao je Jovanović, koji je i dekan Učiteljskog fakulteta u Beogradu.

On je rekao da je njegovo lično mišljenje da se rezultati testa PISA odnose na funkcionalno znanje, odnosno kako upotrebiti znanje. Prema Jovanovićevim rečima, treba biti oprezan sa "tim istraživanjima i ne treba ih politizovati".

"Obrazovni standardi koje radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja će tu pomoći. Kada na osnovu njih budemo radili istraživanja i ispitivanja, mislim da će oni biti realniji. Naravno, PISA testiranje je neka vrsta opomene da još jednom razmislimo o našim programima", kazao je on.

On smatra da je potrebno usvojiti "opštevažeću" strategiju obrazovanja u Srbiji.

"Da bismo došli do strategije, treba da pođemo od toga koliko se odvaja za obrazovanje u Srbiji, preko toga da li svako mesto treba da ima školu i šta je to fundamentalno i funkcionalno znanje", kazao je Jovanović agenciji Beta.

On je ocenio da Nacionalni prosvetni savet ili neka druga institucija može brzo da donese strategiju, ali da će - ukoliko se svi ovi činioci ne uključe - ona ostati spisak lepih želja.

Nacionalni prosvetni savet formiran je pre tri godine, ali je počeo da radi pre dve godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.