Izvor: B92, 18.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako do lečenja na VMA

Beograd -- Zavod za zdravstveno osiguranje tvrdi da procedura dobijanja naloga za VMA nije komplikovanija nego ranije.

Povodom optužbi na račun Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje da je uvođenjem nove procedure za dobijanje uputa za lečenje na Vojno-medicinskoj akademiji dodatno iskomplikovao ionako težak položaj pacijenata, oglasio se sam Zavod. Nadležni u toj ustanovi tvrde da nije došlo do promene nikakvih propisa, već da je samo doneta odluka o poštovanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << postojećih pravila i obećavaju da će ih pojednostaviti.

Civilni pacijenti revoltirani su što republički Zavod za zdravstveno osiguranje traži da bolesnici na dijalizi moraju svakog meseca da pribavljaju uput za dijaliziranje na VMA, uz obaveznu potvrdu da u drugim centrima nema mesta za dijalizu. Direktorka zavoda Svetlana Vukajlović kaže da je to opravdano, jer se kako navodi, može desiti da se u roku od mesec dana pojavi slobodno mesto u civilnoj ustanovi koju finansira sam Zavod. Ona, međutim, dodaje da će, budući da je reč o teškim bolesnicima, insistirati da se rok za trajanje uputa na VMA ipak produži: "Nama je jasno da, s obzirom na suštinu stvari, takva procedura nije neophodna i mi smo je promenili, dali smo uputstvo da bi na osnovu propisa mogao da se izvede zaključak i da to može za sada biti tri meseca, a insistiraćemo na tome da se taj rok i produžava", kaže direktorka Vukajlović.

U VMA navode da su sa Crnom Gorom potpisali ugovor o lečenju najtežih bolesnika. Načelnik nefrološke klinike, dr Zoran Kovačević, međutim, ističe da sa republičkim Zavodom za zdravstveno osiguranje o tome ne mogu da se dogovore.

U fondu kažu da je ugovor o saradnji sa VMA u razmatranju. Direktorka Vukajlović kaže da će ga potpisati najverovatnije iduće godine: "Taj ugovor ne podrazumeva da će se sada pacijenti upućivati široko na VMA, jer su to dva odvojena sistema. Znači VMA pripada vojsci i vojnom fondu i u nju se upućuju vojni osiguranici".

U zavodu napominju da su zdravstvene usluge za civilno stanovništvo na VMA znatno skuplje, nego u državnim bolnicama i da Zavod nema sredstva da izlazi u susret svim pacijentima koji žele da se leče na VMA.

U Zavodu podsećaju da, po zakonu, u ustanove koje nisu u njihovoj mreži mogu upućivati pacijente samo onda kada određena zdravstvena usluga ne može da se pruži u ustanovama koje oni finansiraju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.