Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Izvor: NovaEnergija.net, 17.Mar.2018, 12:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka očekivanja kompanije i nadređenih su najveći izvor stresa današnjice. Pročitajte kako da izbegnete nametanja koja ne spadaju u vaš opis posla ili još gore, nisu plaćena, ali i kako da izbegnete situaciju da zbog toga ispadnete nevaspitani, nezahvalni i eventualno pred otkazom.
Ne dozvolite da vas uvuku u “da” mašinu
Kada jednom kažete “da”, videćete kako će malo-malo neko baciti fasciklu >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << na vaš sto. Nemojte biti naivni i izbegavajte pretrpavanje poslom i izlaženje svima u susret.
Predložite alternative
Ukoliko je vaš kolega na bolovanju, a posao ima rok izvršenja, predložite direktoru da vam dodeli drugog kolegu i tako pomogne. Ovo je fin način da kažete “ne” tolikoj količini posla i prekovremenom radu.
Merite vrednost posla
Ako ste uočili da vam dodatni posao neće pomoći da naučite ništa novo ili zaradite dodatni novac, onda zaista otvoreno recite “ne”. Nema poente da trošite dragoceno vreme na ovakve stvari.
Zauzmite se za sebe
Mnogo je više pritisaka sa svih strana. Kada primetite da ste pod takvim stresom da i vaše lično vreme za odmor ili druženje sa porodicom i prijateljima pati, ustanite i zauzmite se za sebe.
Proverite raspored
Čak i kada vam ponude novac za prekovremeni rad, razmislite bolje koje ćete obaveze morati da odložite, kao i da li ćete to psihički i fizički moći da izdržite.
Izvor: B92
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.