Izvor: B92, 09.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će se zvati "stari" diplomci?

Beograd -- Oni koji su već diplomirali još ne znaju kako će glasiti njihovo pravo zvanje, odnosno da li će dobiti titulu mastera.

O tome će narednih nedelja odlučivati Konferencija univerziteta Srbije. Dosadašnjim diplomcima garantuju se stečena prava. Problem zvanja i statusa diplomiranih studenata po starom sistemu može biti rešen na dva načina - automatskim izjednačavanjem s nivoom master ili polaganjem razlike.

"Opcija je odrediti fond opterećenja, pa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će biti polagana razlika ispita za master", kaže Dejan Popović, predsednik Konferencije i rektor Beogradskog univerziteta.

Dejan Popović je izjavio da bi Konus naredne sedmice trebalo da utvrdi kriterijume za usklađivanje zvanja sa novim koji se uvode Zakonom o visokom obrazovanju.

On je ocenio da postoji razlika između petogodišnjih studija na tehničkim i na društvenim fakultetima, gde studiranje traje tri godine, kao i da bi zbog toga bio potreban veći broj kredita da bi se stekao master.

Diplomiranim studentima po starom sistemu niko ne sme dirati stečeno pravo, kaže Milan Podunavac, dekan Fakulteta političkih nauka.

Oni imaju ista prava kao i studenti koji studiraju po bolonjskom sistemu, ali to ne znači da će automatski biti izjednačena zvanja starih i novih master-diplomaca.

"Konferencija će dati kriterijume na osnovu kojih nema automatskog izjednačavanja zvanja, biće jednaka prava, a fakulteti će posebno utvrditi uslove sticanja titula mastera", kaže Podunavac.

Savez studenata se zalaže za izjednačavanje stare i nove, master-diplome. Stari studenti neće imati problema da se zaposle ili da nastave osnovne studije, već je pitanje kako će upisivati doktorske studije.

Milan Babić, predsednik Saveza studenata Univerziteta u Novom Sadu, kaže da postoji pravna praznina koju Konferencija neće adekvatno tumačiti, pa studenti neće dobiti ono što žele, a to je automatsko izjednačenje.

Konferencija univerziteta Srbije će naredne nedelje početi da rešava ovaj problem. Rektor Beogradskog univerziteta kaže da se status studenata ne može rešiti na brzinu, te će najkasnije do kraja godine studenti znati svoje pravo zvanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.