Kako će se birati novi patrijarh

Izvor: Politika, 16.Nov.2009, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako će se birati novi patrijarh

Apostolski žreb u izboru poglavara SPC uveo patrijarh German 1967. godine, ali je način izbora prvojerarha menjan na saborima 2000. i 2005. godine

Da li će novi poglavar Srpske pravoslavne crkve biti izabran na isti apostolski način kao patrijarh Pavle, žrebom između trojice kandidata? Iako Ustav SPC propisuje takvu proceduru, ne isključuje se mogućnost da izborni Sveti arhijerejski sabor koji treba da se sastane do 15. februara 2010. godine promeni način izbora 45. patrijarha.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
„Teško je u ovom trenutku reći na koji način će biti izabran novi patrijarh. Ustav SPC ne može da se menja bez prisustva patrijarha, ali ne treba isključiti mogućnost da arhijereji ipak odluče i drugačije, jer Sabor je najviša crkvenozakonodavna vlast", kaže jedan izvor iz SPC koji je želeo da ostane anoniman.

Izborni sabor treba da zakaže Sveti arhijerejski sinod kojim predsedava mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Prema nekim nagoveštajima, malo je verovatno da će izbor novog patrijarha biti obavljen pre Božića, 7. januara iduće godine. U SPC ima i onih koji misle da bi Sabor mogao da se sastane oko praznika Svetog Save, 27. januara.

Član Svetog sinoda episkop niški Irinej smatra da ne bi trebalo da se žuri i da bi izbor novog poglavara Srpske crkve mogao da se obavi i na prolećnom saboru u maju 2010. godine.

„Kanoni izričito kažu da patrijaršijski tron može da ostane upražnjen najduže tri meseca. Samo nenormalne političke prilike u mestu u kojem se bira patrijarh bi eventualno mogle da opravdano pomere datum održavanja izbornog sabora", smatra dr Miodrag M. Petrović, stručnjak za crkveno pravo.

Ovaj kanonista nije siguran po kojem sistemu će biti biran novi poglavar SPC i kaže da će to umnogome zavisiti od Svetog sinoda, koji će pripremati izbornu crkvenu skupštinu. „Najbolje bi bilo da primene apostolski način, žrebom", kaže naš sagovornik.

Od ponovnog uspostavljanja Patrijaršije 1920. godine pa do 1958. godine pet poglavara srpske crkve, Dimitrije Varnava, Gavrilo, Vikentije i German birani su na izbornim saborima većinom glasova. Posle Drugog svetskog rata, promenom režima komunisti su počeli da se sve više mešaju u rad SPC. Da bi izbor njegovog naslednika na svetosavskom tronu bio lišen uticaja sa strane, patrijarh German je na vanrednom saboru koji održan 14. i 15. septembra 1967. godine predložio promenu načina izbora poglavara SPC, što su vladike prihvatile.

Tada su izmenjeni članovi 42. i 43. Ustava SPC i uveden je apostolski način izbora po kojem je i patrijarh Pavle izabran 1. decembra 1990. godine.

Takav način izbora predviđa da sabor kojem prisustvuje najmanje dve trećine episkopa bira tajnim glasanjem, apsolutnom većinom, trojicu kandidata. Kada se dobiju imena trojice kandidata, ona se stavljaju u zapečaćene koverte. Posle molitve u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog obično jedan od najstarijih uglednik igumana, u slučaju patrijarha Pavla to je bio arhimandrit Antonije iz manastira Tronoša, promeša koverte, izvuče jednu i predaje je predsedavajućem sabora koji je otvara i čita ime novog patrijarha.

Međutim, ovakav način izbora mnogima nije bio po volji i hteli su da ga po ugledu na ostale pravoslavne crkve pojednostave, što otvara mogućnost za razna lobiranja, pa i uticaj sa strane. Tako su na prolećnom saboru 17. maja 2000. doneti novi propisi u izboru patrijarha. Iako te izmene članova 42. i 43. Ustava SPC nikad nisu javno obnarodovane, zna se da je napušten apostolski žreb. Na prolećnom zasedanju Svetog arhijerejskog sabora 2005. godine ova odluka je stavljena van snage i ponovo su vraćene odredbe koje predviđaju apostolski žreb u izboru patrijarha iz 15. septembra 1967. godine.

Episkop sremski Vasilije, povodom te promene načina izbora poglavara SPC iz 2005. godine, u jednom autorskom tekstu piše: „Ovo je učinjeno da bi se povratkom na stari jevanđeoski način izbora patrijarha sačuvala Crkva i njeno dostojanstvo od eventualnih spoljnih uticaja. Naime, izbor žrebom je izvorno biblijski novozavetni način kojim Gospod Bog znajući srce svakog kandidata, njegovu duhovnu i moralnu visinu, pokazuje ga dostojnim ovog velikog Služenja (dela apostolska 2,24)”.

Milenko Pešić

[objavljeno: 17/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.