Kako budući studenti vide institucije u Briselu

Izvor: RTS, 06.Sep.2019, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako budući studenti vide institucije u Briselu

Sledeće nedelje trebalo bi da znamo sastav nove Evropske komisije i ko ce se umesto sadasnjeg komesara Johanesa Hana baviti proširenjem i Balkanom. Uoči te odluke u Briselu je bila i jedna zanimljiva delegacija iz Beograda, ali njeni članovi ne bave se politikom.
Za neke učenike prvo putovanje u inostranstvo, a za sve prvi put u Belgiji i Briselu. 

Prilika da izbliza svojim očima upoznaju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << grad o kojem često slušaju u vestima. Tokom nedelju dana posete, na programu su evropske institucije, ali i kultura, muzeji i svakodnevni život jednog evropskog grada.
"Ovo je jako interesantno da se čuje, baš zato što nismo u EU. Treba da se sazna, mislim da je važno da upravo mladi znaju šta se dešava oko EU", rekla je Jovana Aćimović, učenica Tehničke škole. 
Grad je na Luku Kostića, učenika Elektrotehničke škole "Stari Grad" ostavio najveći utisak, jer je, kako kaže, stvarno prelep.
"Ima tu i dosta dobrih muzeja koje smo posetili, a od toga je na mene najveći utisak ostavio parlamentarijum", ispričao je Kostić.
Multimedijalno objašnjenje čemu služi i kako radi Evropski parlament, kuća Evropske istorije sa postavkom ključnih događaja od 1945. godine do danas - sve to je deo briselskog iskustva učenika.
"Ovde smo tek treći dan, a naučili smo mnogo o tome kako funkionišu EU institucije, među kojima smo posetili EP, Parlamentarijum, naučili nešto više o programu Erazumus plus, i kako i sa naše pozicije, kao srednjoškolici tek svršeni, koji počinjemo studije, možemo da promenimo odnose", smatra Marija Vranić, učenica beogradske Pravno-poslovne škole.
Filip Babić iz Muzičke škole "Dr Vojislav Vučković" kaže da je na njega najveći utisak ostavio program Erazmus plus.
"O tome sam i ranije znao, ali sad sam unapredio iskustvo. To je dosta korisno za nas koji planiramo da studiramo u inostranstvu. To je prilika da se steknu novi vidici, prošire znanja", kazao je Babić.
Ispred kuće evropske istorije ambasador Sem Fabrici pozdravio je učenike iz Beograda.
Ambasador kaže da je kao student i sam bio na sličnom putovanju u Briselu, što je možda odredilo i njegov profesinalni put.
"Važno je za njih da vide EU institucije, parlament, komisiju, Savet. Jedna stvar je kad čitate o nečemu u udžbenicima, a sasvim druga kada to vidite. To je važno za učenike iz Srbije, ali i za sve druge - da putuju u Brisel, razumeju šta se dešava u tom gradu, jer to nije samo grad - već prestonica EU koju pokušavamo da izgradimo zajedno", rekao je Sem Fabrici.
Za mnoge, ipak, Brisel je prestonica čokolade, pa su đaci sa Starog grada morali u to da se uvere i da u Muzeju čokolade i kakaoa lično provere u čemu je tajna belgijskih pralina.  

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.