Kako borba protiv korupcije utiče na napredak Jugoistočne Evrope

Izvor: RTS, 04.Nov.2019, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako borba protiv korupcije utiče na napredak Jugoistočne Evrope

Međunarodna konferencija "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope" koja će okupiti ministre pravde, tužioce i stručnjake iz trinaest zemalja, počinje u podne u Palati "Srbija".
Za godinu i po, od početka rada posebnih odeljenja za borbu protiv korupcije pri višim javnim tužilaštvima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kraljevu, šest udarnih grupa istraživale su korupciju i privredni kriminal.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Rezultati njihovog rada, ali i drugih vidova borbe protiv korupcije, biće predstavljeni na Međunarodnoj konferenciji "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope".
Podaci pokazuju da je za 18 meseci rada posebnih odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije doneta 771 presuda za koruptivna i krivična dela privrednog kriminala, od kojih je gotovo 750 osuđujućih.
Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da se 172 osobe nalaze u zatvoru zbog korupcije, desetine njih zbog zloupotrebe službenog položaja, a mnogi zbog pranja novca.
"Izgradili smo sistem koji uspešno detektuje i procesuira korupciju. Sada imamo efikasan rad policije na terenu, koja zajedno sa tužiocem prikuplja dokaze, a na sudske presude ne čekamo godinama", kaže Ilić.
Izmene Krivičnog zakonika i fokus na žrtvi 
Komentarišući uslovne kazne koje su sudovi izrekli u slučajevima korupcije, Radomir Ilić ističe da je kaznena politika sudova "sramna".
"Upravo zato je Ministarstvo pravde pre nekoliko meseci predložilo izmene Krivičnog zakonika. Krivični zakon je tako izmenjen da diskrecija sudova ne postoji više u toj meri da se uslovna osuda može izricati na način da se kriminalci nadrađuju, a ne kažnjavaju", naglašava Ilić.
Kaže da je korupcija otkrivena kada je u pitanju šverc voća u Rusiju, kao i trgovina nekretninama, te da očekuje osnivanje novih udarnih grupa.
"U roku od nekoliko meseci imamo nove promene zakona gde će u fokusu biti žrtva. Ministarstvo pravde je donelo strategiju za žrtve. Ne samo godinama, već decenijama, žrtva je u našem pravnom sistemu zanemarena. To će se sada ispraviti", kaže Radomir Ilić.
Smatra da je konferencja "Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope" sa više od 200 delegata iz 14 zemalja, "veliko priznanje Srbiji za borbu protiv korupcije".
Na dvodnevnoj konferenciji svoja iskustva u borbi s ovim globalnim problemom, podeliće zemlje iz regiona, ali i Moldavija, Turska, Slovačka, Austrija, Češka, Italija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Konferencije ``Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope``

Izvor: Beta Video, 04.Nov.2019

BEOGRAD - U Palati Srbija otvarena je konferencije ``Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope``. (pokrivalice)

Kliknite na sliku da bi video krenuo.

Realizovano uz pomoć www.beta-video.tv

Nastavak na Beta Video...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.