Izvor: B92, 07.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako beskućnici slave Božić

Beograd -- Božić, koji se tradicionalno slavi u krugu porodice, mnogi proslavljaju sami i bez krova nad glavom.

Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji ima oko 10.000 beskućnika i ovaj broj se poslednjih godina povećava. Medju njima ima onih koje je zbog bolesti ili siromaštva odbacila porodica, ali ima i onih koji su sami izabrali da žive na ulici. Vlada Trbović već 11 godina Božić slavi na ulici; njegov improvozovani dom na uglu Cetinjske i Svetogorske ukrašen je Badnjakom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a na ovaj dan jede i malo jaču hranu.

"Evo, na bozićnoj trpezi ima pečenje, sarme, to mi je donela jedna gospodja i njen suprug. Ima hleba i evo noćas sam dobio napolitanke, gibanicu, evo imam u rezervi kerozina kako ja zovem alkohol", kaže Trbović.

On priznaje da je propustio mnoge šanse u životu. Godinama odbija da prihvati pomoć i počne da živi u Centru za prihvat odraslih u beogradskom naselju Kumodraž. Da nije odbijao to, možda bi sada uživao s prijateljima u pravom božićnom ručku koji se u toj instituciji tradicionalno organizuje.

Želje ljudi koji žive u Centru tiču se najosnovnijih životnih stvari: "Šta želim? Pa zelim sve jer sirota sam i nemam ništa. Pa, želela bih da imam kuću ali to ne mogu zaraditi", kaže starija žena.

Vlada Trbojević ipak mašta o drugačijoj božićnoj atmosferi. Na pitanje kako bi izgledao idealan Božić za njega, kaže: "E onda bi bio Božic kako treba, slavski kolač, pa gori sveća, mogu ja i ovde da upalim sveću al' nije to to".

Ne zna se tačan broj beskućnika u Srbiji. Samo kroz Centar u Kumodražu od osnivanja je prošlo oko 10.000 ljudi. Kreveta ima samo za njih stotinak, a ostali žive u podrumima napuštenih zgrada, šahtovima ili, kao i Vlada, na pločniku, u samom centru Beograda.

Više o proslavi Božića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.