Kakav je kvalitet kadrova koji proizvode fakulteti u Srbiji

Izvor: RTS, 24.Jan.2020, 00:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kakav je kvalitet kadrova koji proizvode fakulteti u Srbiji

Šta je obrazovanje i šta treba da bude njegov osnovni cilj? Da li možemo da pratimo svetske trendove? Odgovori na ta pitanja tražili su učesnici okruglog stola "Obrazovanje kao ključni ljudski resurs budućnosti". To je prva od sedam za Srbiju strateški važnih tema u okviru društvenog dijaloga "Srbija 2030. – koji je naš put".
Simbolično, u Domu Vukove zadužbine, sedištu prvog srpskog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << prosvete, debata o obrazovanju, koje je prema oceni predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti marginalizovano.

"Suočili smo se kao jedan deo našeg okruženja sa nerealnom ekspanzijom visokoškolskih ustanova, a istovremeno manjkom visokoškolskih učitelja kod kojih bi se kristalizovale grupe, istraživački pravci i edukativni procesi. Školske 2001. godine bilo je 1.147 studenata sa prosečnom ocenom 8,5 a 2012. i 2013. godine taj broj iznosio je 14.021, znači više od 13 puta više", rekao je predsednik SANU Vladimir Kostić. 
Za svaku državu, a posebno malu poput naše, obrazovanje je od presudnog značaja.
"Izgleda da je Srbija toliko bogata zemlja da može da obrazuje kvalitetne kadrove ali za Nemačku. Najobrazovaniji i najhrabriji uvek odlaze", rekao je Svetozar Rajak, profesor na LSE u Londonu. 
Za kvalitet kadrova koje proizvode naši fakulteti – niske ocene i poruka da visoko obrazovanje doprinosi odlasku mladih iz zemlje.
"Trenutno 90 odsto privatnog sektora i najmanje polovina državnog sektora proizvodi takve ljude kojima samo partija može da nostrifikuje diplomu. Oni imaju dve mogućnosti – ili da to urade s patijom ili da se odluče da odu. Oni kada odlaze, oni ostavljaju diplomu kod kuće", avodi Vladica Cvetković, profesor Rudarsko-geološkog fakulteta. 
Direktor Petnice upozorava – opada kvalitet nastave u osnovnim i srednjim školama i mogle bi uskoro ostati puste.
"Jer će se pojaviti vrlo brzo za nekoliko godina trend ovde kao što se već javio u drugim zemljama, da roditelji ispisuju decu iz osnovnih škola da im sami organizuju obrazovanje", kaže Vigor Majić, direktor Petnice. 
Umesto da programi obrazovanja idu u korak sa svetom, i da najkvalitetnije studente čuvamo, o nastavnim programima u Srbiji odlučuju nekompetentni ljudi – ocenjeno je uz upozorenje da je među onima koji napuštaju Srbiju udeo najobrazovanijih, 11 puta veći nego sedamdesetih godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.