Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kajmak i jabuke na evropskoj listi

U supermarketu na ekranu mobilnog telefona moći ćemo da pročitamo sastav kiselog mleka. – Hiljadu namirnica iz Srbije uskoro u evropskoj bazi podataka

Evropa čeka da i Srbija do jeseni upiše oko hiljadu namirnica iz našeg jelovnika u veliku bazu podataka, što će biti od značaja za sva tematska istraživanja u vezi sa hranom, ishranom i zdravljem stanovništva Starog kontinenta. Ti podaci biće najpre dostupni posredstvom Interneta, a za nekoliko godina, kada uznapredujemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zahvaljujući tim podacima moći ćemo u supermarketu da na ekranu mobilnog telefona pročitamo sastav kiselog mleka do detalja. I potom da kupimo ili ne u zavisnosti da li nam odgovara njegov hranljivi sastav, količina minerala, vitamina.

Uz to Srbiji je poverena uloga regionalnog centra za Balkan kao i zemlje centralne i istočne Evrope, kako bi i ostalima pokazala način da uđu u ovaj projekat evropske zajednice. Tim povodom u Beograd su stigli Pol Fingles, koordinator Evro FIR-a (European Food Information Resource) i profesor Kornelija Vitkof, rukovodilac projekta edukacije u okviru Evro FIR-a, da bi sa našim predstavnicima u ovom poslu, predstavili čitav poduhvat. A naši – to je Institut za medicinska istraživanja Univerziteta u Beogradu i dr Mirjana Pavlović, viši naučni saradnik i glavni istraživač projekta i dr Marija Glibetić, naučni savetnik.

Evro FIR (ili evropska baza podataka o namirnicama) i Institut za medicinska istraživanja održavaju upravo višednevni regionalni sastanak o formiranju srpske baze podataka namirnica. Tom prilikom čulo se da je petsto namirnica već obrađeno, a da će do septembra još toliko biti proanalizirano i sa svim detaljima prosleđeno u bazu.

Predstavnici fabrika hrane, koji su juče bili na sastanku, mogli su da čuju kako će podaci o njihovim proizvodima biti poslati u Evropu ali istovremeno je upućen i poziv ovdašnjim studentima da zasuču rukave. Jer među 110 naučnih istraživača i pedesetak postdiplomaca iz 27 zemalja koliko Evro FIR ima sada, naći će se mesta i za naše mlade snage.

– Dobili smo pristup radnom paketu za edukaciju kao i sistematizaciju, tako da će se među hiljadu naših proizvoda sigurno naći i kajmak – rekla je dr Mirjana Pavlović, jer se insistira da svaka od zemalja na spisak stavlja upravo one namirnice koje se na njenom prostoru jedu i pripremaju.

Nema sumnje da je evropska baza podataka o namirnicama, kojoj i mi od jula prošle godine dopisujemo svoj prilog sa trpeze (i činićemo to punih pet godina) korisna naučnicima. Ali kome još?

Na jučerašnjem predavanju čulo se da će prikupljeni podaci olakšati kliničku praksu i dijetalne preporuke lekara, restoranima društvene ishrane, kuhinjama u vrtiću, hotelima, čak i rad udruženja potrošača. Autentični podaci iz različitih zemalja su vrlo korisni a zajednički rad ovdašnjih i evropskih naučnika su garancija kvalitetnog rada, istakao je glavni koordinator Pol Fingles. Rezultati novog projekta će Srbiji obezbediti naučno proverene i usklađene podatke, a to nije nebitno, ni recimo, u gajenju jabuka, jer ona ubrana sa drveta ovde i u Finskoj nisu iste, podsetio je Fingles.

R. Popović

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.