Kada su nadležni slepi za probleme slabovidih

Izvor: RTS, 23.Okt.2019, 15:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada su nadležni slepi za probleme slabovidih

Prošle nedelje obeležen je Međunarodni dan slepih. Samo tog 15. oktobra u štampanim i elektronskim medijima slepe i slabovide osobe spomenute su više od hiljadu puta. I to bi bilo korisno da je bar jedan njihov problem tako rešen. Recimo kako bezbedno stići do prostorija Udruženja slepih i slabovidih Palilule.
Spiralne stepenice do Udruženja slepih. Kako, zašto i čija je odluka da se Savezu slepih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << dodele prostorije do kojih vode takve stepenice. Nehumano. Jedini opis za to kada neko odluči da slepim osobama dodeli prostorije do kojih vode ovakve stepenice.

Članovi udruženja kažu da je dolazak do prostorija vrlo neprijatan i neprimeren za slepe i slabovide. Veruju i da bi članovi češće dolazili da je pristup malo bolji.
"I osobama koje dobro vide je otežano da se penju i spuštaju niz ovo stepenište", kaže član Saveza slepih i slabovidih Palilule Vladimir Stojanović.  
Savez slepih Palilule već deset godina koristi prostorije u Ruzveltovoj 45. Imaju više od 300 članova i baš svakom od njih je problem da dođe do udruženja.
Strah. Nesigurni koraci. Kada savladaju neravne, nejednake i strme stepenice, u udruženju vole da borave. Tu se druže, imaju radionice, psihološka savetovališta, izrađuju makete svetskih znamenitosti. Ipak, vreme razonode im je ograničeno sa dvadeset jednim stepenikom.
"Pored toga što su stepenice od drugog do trećeg sprata jako nezgodne. I to velikom broju naših članova otežava dolazak", kaže predsednik Saveza slepih i slabovidih Palilule Savo Veselinović.
Iz Savez slepih Palilule obraćali su se za pomoć, kako navode, svim nadležnim institucijama. Za dve godine, tvrde, uputili su 27 dopisa Opštini Palilula. Odgovor nijedan.
"Prvi put kada sam došla, bila sam šokirana. Prosto nisam mogla da verujem. I od tada se stalno borim da dobijemo neki drugi prostor. Ali bez uspeha, sve ostane na obećanjima ili da će da nam se jave. Nikada nisu. Po meni je to nepristojno", ističe član Saveza slepih i slabovidih Palilule Mirjana Stanić. 
Nama su iz Opštine poslali objašnjenje da je poslovni prostor u nadležnosti Grada. A iz Grada, tačnije nadležnog Sekretarijata za imovinske i pravne poslove, navode da nemaju informaciju o tome da Savez ima problema sa prostorom i pozivaju ih da im se obrate.
Sa druge strane, u Savezu navode da su se više puta javljali Sekretarijatu. Na 3D štampaču u Savezu se izrađuje maketa za sajam, koji će u potpunosti biti prilagođen slepim i slabovidim osobama.
Jednaki. Voleli bi da jesu i morali bi da budu. Ali o kakvoj jednakosti govoriti kada im je onemogućeno da, za početak, hodaju bez straha. Da nije neverovatno, bilo bi paradoksalno. Ovako je i jedno i drugo. Ali čak ni tu nije kraj njihovim problemima.
Staza za slepe u Ruzveltovoj ulici, ispred njihovog udruženja, završava se na kolovozu. Ne na stanici, ne na pešačkom prelazu već na ulici, a na jednom mestu staza za slepe ukršta se sa biciklističkom stazom. Ko to, kraj zdravih očiju, ne vidi da ovde mnogo toga nije u redu?

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.