Kada malini krene dobro, kupini se loše piše

Izvor: Politika, 28.Jul.2014, 22:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada malini krene dobro, kupini se loše piše

Bez obzira na nepovoljnu visinu otkupne cene, najuspešniji kupinari iz Kolubarskog okruga prošlog vikenda su se u selu Stave kod Valjeva okupili po sedmi put na tradicionalnoj manifestaciji u čast ove voćke

Valjevo – Prošlog vikenda u valjevskom selu Stave po sedmi put je održana tradicionalna manifestacija „Dan kupine”. Na njoj se predstavilo preko 30 najuspešnijih proizvođača ne samo iz valjevskog kraja i Kolubarskog okruga, već i iz Rađevine. Proizvođač >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tomislav Jevtić iz sela Bobove kaže da ne očekuje bitnije pomeranje cene, tako da im je ostalo da nešto zarade zahvaljujući dobrom rodu, odnosno količini i kvalitetu kupine. A kako je rodila ova voćka, naveo je primer iz svog kupinjaka gde na jednom lastaru ima  preko tri kilograma izvanrednih plodova.

I stručnjaci Poljoprivredne službe iz Valjeva potvrdili su da kada malini krene dobro, kupini se loše piše i obratno. Na ovoj relaciji godinama se kreću otkupne cene ove dve voćke, karakteristične za valjevski kraj. Otkupna cena kupine startovala je sa 50 dinara za kilogram plodova prvog kvaliteta, što je mnoge proizvođače zabrinulo, jer sa njom, kako tvrde, ne mogu računiti ni na minimalnu zaradu. Kupina je i po rodu i kvalitetu najbolja u proteklih deset godina. Iz krupanjskog sela Šljivove, sa izvanrednim plodovima kupine sorte „loh-nes”, predstavili su se bračni par Zoran i Katarina Andrić. Zoran odvažno kaže da u kupinjaku ima 2.300 sadnica sa kojih očekuje da obere oko 20 tona kvalitetnih plodova. Objašnjava da kupine proizvodi bez upotrebe hemije i da mu kompletan rod otkupljuje jedna hladnjača iz Loznice koja mu plaća 30 dinara više u odnosnu na ostale proizvođače. On tvrdi da njegova porodica živi od proizvodnje jagodičastog voća i veruje da će ono kao jedna vrsta hrane iz godine u godinu dobijati na značaju.

Na području sela Stave praktično svih 420 domaćinstava bave se gajenjem kupine, koja je zasađena na više od 150 hektara sa kojih je prošle godine tržištu isporučeno oko 100 vagona, dok će ove to biti za nekoliko desetina vagona više. Inače, na području Srbije ima oko 5.000 hektara kupina, od čega je 1.400 u valjevskom kraju. Iza Amerike, Meksika i Kine, naša zemlja je na visokom četvrtom mestu u svetu koje upravo nastoje da sačuvaju meštani sela Stave koji su samoinicijativno organizovali manifestaciju „Dan kupine”. Ovo je bez sumnje jedan od retkih primera gde seoska mesna zajednica stoji iza projekta čuvanja, pa čak i unapređenja, jednog značajnog voćarskog državnog resursa i brenda. Da nije u pitanju nikakva improvizacija najbolje svedoči to što ovom događaju prisustvuju vodeći stručnjaci za voćarstvo, mnogi hladnjačari i prerađivači, gosti iz više ambasada, odnosno iz svih krajeva Srbije i njenog okruženja.

Ono što ohrabruje svakako je sve veće prisustvo mladih proizvođača, a jedan od njih je i Aleksandar Tadić, iz valjevskog sela Donja Bukovica, koji i pored toga što je student marljivo pomaže roditeljima u proizvodnji ove voćke.

– Ja sam ubeđen da je voćarstvo velika šansa naše države i pojedinačno svakog onog ko se njim iole ozbiljno bavi. Moj otac ima blizu jednog hektara voća i ja već sada ozbiljno razmišljam o tome kada završim studije da nastavim da se bavim ovim poslom. Od privatnih preduzeća, kako smo ih mi koncipirali, neće se niko najesti hleba, i ja ću nastojati da sam sebi obezbedim egzistenciju jer za tako nešto imam dobre preduslove upravo u voćarstvu – kaže Aleksandar. Na izložbenom štandu do njega zatekli smo dva mladića, odnosno rođenu braću, Stojana, studenta mašinstva, i Stevana, učenika Poljoprivredne škole, koji su izneli plodove svog oca Dragana Vlajkovića iz valjevskog sela Stanina Reka. Pošto su nam u razgovoru održali kraći kurs iz kupinarstva, ali i nagovestili moguć ostanak na selu, ubrzo smo saznali da je upravo njihov otac od strane stručne poljoprivredne službe proglašen za najuspešnijeg učesnika ovogodišnje manifestacije „Dan kupine”. Pored visokog prinosa odgajio je kupinu izvanrednog kvaliteta. Za najvećeg proizvođača proglašen je Vladan Vuković iz sela Stanina Reka, najuređeniji kupinjak imao je Spasoje Gligorijević iz Suvodanja, najveći kupinjak Goran Birčanin iz Suvodanja, dok je za najvećeg robnog proizvođača proglašen Zoran Stošić, takođe iz valjevskog sela Suvodanja. Sva ova sela i proizvođači pripadaju seoskoj Mesnoj zajednici Stave koja za organizaciju svetkovine u čast kupine od svih prisutnih dobija još jednu visoku ocenu.

B. Novović

objavljeno: 29.07.2014

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.