Izvor: B92, 28.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kada je dijaliza jedini spas

Beograd -- Sa novom donacijom, 1.000 pacijenata će imati osiguranu terapiju, a unapređeno je i snabdevanje lekovima i protokoli u lečenju.

Otkazivanje bubrežne funkcije, jedno je od najopasnijih stanja koje ugrožava život. Do pre tri godine, 75 odsto aparata za dijalizu je bilo potpuno dotrajalo i ugrožavalo život ovakvih bolesnika. "Najnovija donacija od oko 200 aparata, u vrednosti od tri miliona evra, kompanije Frezenijus, velika je pomoć našem zdravstvu", kaže Svetlana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vukajlović, direktorka Zavoda za zaštitu zdravlja.

U Srbiji se 3.812 bolesnika dijalizira u 47 centara za hemodijalizu sa 882 aparata. Nažalost, broj bolesnika na dijalizi je u porastu od četiri odsto godišnje, a problem koji se sada nameće kao najteži, jeste nedostatak dijaliznih mesta u pojedinim centrima.

"Zašto to nama pravi problem? Nemogućnost izolacije pozitivnih i negativnih pacijenata dovodi do toga da je kod nas procenat pacijenata sa hepatitisom B i C vrlo visok", kaže Nikola Grubor, predsednik Udruženja dijaliziranih u zdravstvenim ustanovama.

Situacija je posebno teška u Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

"Rešenja su u ovom slučaju dvojaka, jedno je otvaranje novih centara i proširenje postojećih sredstvima iz budžeta, ili lokalne samouprave, a drugo je rešenje davanjem koncesije privatnom sektoru", kaže Svetlana Vukajlović.

U ovom trenutku, da bi se upotpunio broj nedostajućih mesta, Republički zavod za zdravstvenu zaštitu je zaključio ugovor sa VMA i privatnom firmom Medinova. Za otvaranje ostalih, koristiće se iskustva zemalja u okruženju i biće potrebna nova, značajna ulaganja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.