Kad udari tuk na luk

Izvor: Politika, 14.Sep.2014, 23:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad udari tuk na luk

Kako je Nišlija kome je dozlogrdilo da se preganja sa komunalcima prilikom naplate troškova odlučio da uzvrati istom merom

Niš -Brojnisuiskorosvakodnevni problemi s administracijom s kojima se suočavaju građani Srbije, ali retki su primeri da građani odluče da uzvrate istom merom. Jedan od takvih slučajeva zabeležen je ovih dana u Nišu: na maltretiranje koje je doživeo, Bratislav Plavšić je istom merom uzvratio službenicima u komunalnom preduzeću koje od Nišlija >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naplaćuje račune za održavanje stambenih zgrada i stanova, grejanje, iznošenje smeća, uređenje parkovskih površina i grobalja i ostale komunalne troškove.

Ovaj građanin Niša je dugo, ali uzaludno, dokazivao da je uredan platiša i da redovno izmiruje svoje obaveze. Kad god je dolazio na šalter ovog preduzeća plaćao je do poslednjeg dinara ono što mu se traži, odnosno onoliko koliko je pisalo u računu koji mu je prethodno uručen. Od ovog niškog komunalnog preduzeća, međutim, takođe redovno, dobijao je iznova nove obračune na kojima je, pored iznosa koji treba da plati za komunalne troškove, bio upisivan i njegov stari dug. A taj dug, koji se stalno ponavljao, bio je samo deset dinara. Nekoliko puta je uz plaćanje mesečnog računa doplaćivao tih deset dinara, a onda, kad se dug u istom iznosu opet, iz meseca u mesec ponavljao, zapitao odgovorne dokle će to da traje. Dobio je odgovor „da seništanemožepromenitirečima, većdamoratodaplati jer kompjuter automatski registruje stara dugovanja”. Ali, obećano mu je da, ako ode do šaltera, plati i s priznanicom o uplati opet dođe i pokaže je, tog duga više neće biti. Otišao je ovaj građanin Niša na šalter i -opetdoplatio.

Kad je pomislio da je problem konačno rešen, dobio je poziv od suda: ovo isto komunalno preduzeće tužilo ga je za (onih) deset dinara i tražilo da se taj dug sudskim putem naplati od Plavšića. Ukoliko ne bude moguća sudska naplata u novcu, zaprećeno je tužbom, biće mu prinudno naplaćen dug preko sudskih izvršitelja, verovatno popisom imovine. Ipak, stajalo je u tužbi, komunalno preduzeće ponudilo je korisniku usluga i sklapanje sporazuma o isplati dugovanja na više mesečnih rata, ukoliko nema novca da sve odjednom izmiri!

Plavšić se odlučio za ovo drugo -dasklopisporazumo, odloženojinarate, isplati duga od deset dinara. Otišao je u sedište komunalne firme u Nišu i zahtevao da se sastane sa službenicima zaduženim za sklapanje sporazuma s dužnicima. Pošto im je na tom sastanku preneo svoju odluku, saopštio im je da će sutra opet doći da potpišu sporazum. Došao je i sutra, ali sporazum nije potpisao. Zatražio je pisani sporazum da pročita i protumači. Posle dva sata čitanja, prelistavanja i proučavanja sporazuma, u prisustvu službenika komunalnog preduzeća, ovaj Nišlija potražio je jedan primerak da ponese do poznanika advokata, kako bi ovaj s pravnog aspekta proverio da li je sve u redu, a službenicima komunalnog preduzeća rekao da će doći za koji dan ponovo.

Došao je Plavšić i treći put, ali sada u pratnji poznanika advokata i sačekao da se okupe službenici preduzeća. Još jedanput su advokat i on pročitali tekst sporazuma i konačno, posle još dva utrošena sata, potpisali otplatu duga od deset dinara na 12 mesečnih rata.

Izlazeći iz preduzeća, Bratislav Plavšić obrazložio je svoju odluku i postupak rečima: ako neko može nas građane da maltretira, možemo i mi njega, pa neka vidi kako to izgleda.

Toma Todorović

objavljeno: 15.09.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.