Izvor: Politika, 12.Avg.2015, 17:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad tabloidi tumače istoriju

Zašto patrijarh Irinej traži povlačenje udžbenika istorije za šesti razred koji je već izmenjen na njegovu inicijativu

Udžbenik iz istorije za šesti razred koji je juče osudio i patrijarh srpski Irinej, u izdanju koje je Zavod za udžbenike pripremio za narednu školsku godinu, ne sadrži sporne delove o kojima su protekla dva dana pisali pojedini tabloidi, a preneli gotovo svi informativni portali. U novoj verziji nema pasusa koji je, u interpretaciji tabloida, žigosan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao „skandaloznoprekrajanje istorije i predstavljanje Srba kao okupatora koji su oteli Kosovo od Albanaca”.

– Nije istina da smo povukli udžbenik posle pisanja tabloida proteklih dana. Na izmenama je rađeno tokom prošle godine, nakon što je Ministarstvo prosvete zatražilo od Zavoda kao izdavača da preformuliše sporne delove. To je i urađeno u saradnji sa autorom i recenzentima. Novi udžbenik, sa uvaženim izmenama, odštampan je za školsku 2015/2016. godinu i on je u prodaji – objašnjavaju za naš list u Zavodu za udžbenike.

Podsetimo, na sporne delove Istorije za šesti razred reagovala je Srpska pravoslavna crkva u toku školske 2013/2014. godine, iako je udžbenik bio u upotrebi još od 2008. godine. Tadašnji ministar prosvete dr Tomislav Jovanović naložio jeZavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja „da hitno preuzmu odgovarajuće mere”, nakon čega je i izdavač uvažio primedbe i izmenio udžbenik.

Zoran Avramović, direktor Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, juče je objasnio da neke od primedaba iznetih u pismu, koje je patrijarh 18. marta 2014. uputio tadašnjem ministru prosvete, jesu opravdane, ali da ti nedostaci nisu takvog karaktera da bi se predložilo da se udžbenik povuče iz upotrebe.

Patrijarh je inače, uz pismo Ministarstvu prosvete, dostavio i autentično tumačenje srpske istorije Jovana I. Deretića, poznatog po kontroverznim istorijskim teorijama. Deretić je studirao

Prirodno-matematički fakultet i Tehnički koledž i decenijama radio u tehničkoj struci u Francuskoj i Americi. Na „Jutjubu” postoji snimak sa jedne njegove tribine iz 2011, gde je akademika Radeta Mihaljčića, autora Istorije za šesti razred, gotovo neuvijeno optužio da je plaćenik albanske narkomafije. Pritom, delove udžbenika koji su bili povod za takvu optužbu prilično je slobodno interpretirao. Jovan I. Deretić bio je glavni sagovornik tabloida koji su poslednja dva dana naširoko pisali o udžbeniku koji je u ovom trenutku praktično van upotrebe.

Ono što čudi jeste da patrijarh srpski Irinej nije bio upoznat sa pozitivnim ishodom sopstvene prošlogodišnje inicijative, već je u izjavi datoj juče ocenio da  je „to što neko pokušava lažima da prekraja našu istoriju, da su Srbi oteli Kosovo Albancima i da tome uče našu decu, veliki skandal. I tome moramo stati na put”.

------------------------------------------------

Pasus kojeg više nema

Sporni pasus kojeg više nema u verziji udžbenika Istorije za šesti razred, o kome su najpre pisale „Naše novine”, „Alo”, i „Kurir”, a te tekstove prenosili brojni portali, glasi:

Starosedeoci koji su živeli zajedno i čija su naselja grupisana u veće skupine nisu slovenizirani. Običaje, jezik i druga narodna obeležja sačuvali su Albanci. Deo doseljenih Slovena primio je jezik i običaje Albanaca i stopio se sa njima.

Osim citiranog pasusa, izmenjen je i podsetnik na kraju lekcije „Južni Sloveni i starosedeoci”. Iz naslova i sadržaja tog odeljka izbačeni su Albanci, a ostali su Vlasi, Romani i Sloveni.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.