Kad se izvrće čarapa prošlosti

Izvor: Politika, 01.Mar.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad se izvrće čarapa prošlosti

Da li novi zahtev za rehabilitaciju Draže Mihailovića doprinosi nacionalnom pomirenju ili razgoreva sporove u kojima se prošlost farba siromašnom paletom boja ideologije i politike

Proteklog četvrtka je Okružnom sudu u Beogradu podnet zahtev za rehabilitaciju Dragoljuba Draže Mihailovića. Podnosioci zahteva su Srpska liberalna stranka, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini i Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika <<
U obimnom podnesku u koji je ,,Politika” imali uvid (oko 110 stranica teksta standardne dužine ili oko 30.000 reči) podnosioci su se ograničili na dokazivanje da je ,,general Mihailović lišen života na osnovu sudske odluke iz ideoloških i političkih razloga”.

Naglasili su da nisu konsultovali izvornu presudu i krivični predmet, zbog ,,nemogućnosti uvida u originalni sudski spis”.

U najopsežnijem delu zahteva raspravlja se niz istorijskih pitanja, pri čemu su u središtu pažnje Ravnogorski pokret i Komunistička partija Jugoslavije.

Dve međusobno suprotstavljene političke i ideološke koncepcije obrazložene su tako da je ona komunistička podvrgnuta oštroj kritici, ne samo iz ugla ravnogorstva, nego i iz šire perspektive. Pri tome je kritika često svedena u ram zaoštrene antikomunističke retorike iz perioda vrhunaca hladnog rata.

Izneta je kritika političkih i ideoloških razloga ,,za lišenja života generala Mihailovića”, a ukazano je i na manifestacije tih razloga tokom samog sudskog postupka, kao i u izrečenoj presudi.

U posebnom odeljku podnosioci zahteva tvrde da je javno suđenje Mihailoviću bilo samo ,,sredstvo” kojim su ,,prikriveni” ideološki i politički razlozi da on bude ,,lišen života”.

Odluku o Mihailovićevoj krivici i kazni, tvrde podnosioci zahteva, ,,vladajuća grupa je donela pre suđenja”, a njemu je bilo ,,uskraćeno pravo na nepristrasan i nezavisan sud”. Bilo mu je ,,ograničavano pravo odbrane” i ,,uskraćeno pravo na žalbu iz političkih razloga”.

Zahtev za rehabilitaciju sadrži i 112 fusnota, uz pozivanje na desetak izvora. Glavni oslonac je knjiga Novice Stefanovića ,,Poslednji srpski đeneral”, pomenuta je u čak šezdesetak fusnota. Na radove Miloslava Samardžića pozvali su se u dvadesetak navrata, oslanjajući se na jedan internet sajt (www.mangup.net).

Pošto je zahtev predat, sud će imati da se pozabavi još jednim pitanjem – šta će biti s prvim zahtevom za rehabilitaciju Draže Mihailovića, koji je sudu podeno njegov unuk, Vojislav Mihailović, 1. decembra 2006. godine.

Svojevremeno je sud saopštio da taj podnesak nije praćen dokumentacijom, pa je ona pribavljena iz Vojnoistorijskog arhiva (,,više hiljada strana”). Ali, sud nije mogao da je uruči Vojislavu Mihailoviću, što je on osporio tvrdnjom da ima ,,samo jednu adresu” i da je priča kako ne mogu da ga nađu ,,priča za decu”.

Ovim povodom sam prebirao po svojoj dokumentaciji, da se podsetim razgovora vođenog sa Otom Bihalji Merinom, 8. maja 1988. godine.

Tog dana je pokrenuo i pitanje rehabilitacije Draže Mihailovića jer sam ga prethodno zapitkivao o Dragiši Vasiću.

,,Čujem da Srbi oživljavaju Dražu, da ga uzdižu za svog martira. Ukoliko je to nužno, a jeste, neka idemo putem novih saznanja, koja ne moraju nužno voditi rehabilitacijama, mada mogu dovesti i do toga. Ako to važi za Dražu, onda važi i za jednog Stepinca, ili za Rupnika. Najvažnija je istina, ali se do nje ne dolazi na sudu. Ako je potrebno, neka sudski procesi budu obnovljeni, neka budu iznete nove, nepoznate činjenice. Liza (Otova supruga – prim. aut.) i ja pratili smo u sali suđenje Draži. Kao da smo prisustvovali izvođenju neke čudesne drame. Kada je ona završena, i dok je trajala, dugo smo je komentarisali. Bilo nam je jasno da u toj drami ljudi igraju svoje naučene uloge. Ulogu je igrao i sam Draža. Jedino smo u njegovim očima videli nadu da drama neće imati onakav kraj, kakav su gradili njeni učesnici, držeći se svojih uloga. U Dražinim očima nazirali smo nadu da će taj kraj, možda, biti drugačiji”.

Kako stvari stoje, ta drama se nastavlja se, s drugim učesnicima i s nekom vrstom istanjene nade da doprinosi nacionalnom pomirenju.

Pre će biti novi prilog razgorevanju davnih sporenja i nastavku jedne naročite igre u kojoj se činjenice iz izvrnute čarape prošlosti farbaju siromašnom paletom boja ideologije i politike, umesto da budu osvetljene prema diktumu traganja za istinom.

Slobodan Kljakić

[objavljeno: 02/03/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.