Kad roditelj presudi svom detetu

Izvor: Politika, 26.Jul.2012, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad roditelj presudi svom detetu

Problemi porodica osoba sa smetnjama u razvoju su neprestani, a izbiju na videlo tek kada se desi tragedija

Šezdesetogodišnji otac iz Niša koji je ubio svoju tridesetpetogodišnju ćerku sa smetnjama u razvoju u svom oproštajnom pismu objasnio je da je digao ruku na svoje dete, jer „nije više mogao da izdrži njene muke i patnju”, na najdramatičniji način skrenulo je pažnju javnosti na muke porodica osoba sa posebnim potrebama.

Ne želeći da staje u odbranu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ovog oca, predsednica Republičkog udruženja za pomoć osobama sa autizmom Vesna Petrović, i sama majka sina sa autizmom, ističe da je izuzetno naporno gajiti dete sa poremećajima u razvoju, jer ono zahteva punu negu i pažnju 24 časa dnevno.

– Mislim da svi roditelji dece sa posebnim potrebama nekritično vole svoje mališane, ali je podizanje ove dece izuzetno iscrpljujuće i u njihovom odrastanju dođu momenti kada vi jednostavno ne znate šta da radite, jer iscrpite sve rezervoare – i mentalne i energetske i fizičke i materijalne. Nakon deceniju, dve života sa ovim detetom vi nemate više snage ni ideje na kojoj adresi da potražite pomoć. Nakon što godinama kucate na vrata brojnih medicinskih i socijalnih ustanova, na kraju se zatvorite u čauru i sami živite sa svojom mukom. Međutim, to doba kada „dete” uđe u tridesete godine jeste kritično, jer roditelj tada polako počinje da shvata da se bliži njegov biološki kraj i da je sudbina njegovog deteta potpuno neizvesna.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 27. jula. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Katarina Đorđević

objavljeno: 27.07.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.