Izvor: B92, 12.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad obole zglobovi

Beograd -- Više od 20 miliona ljudi širom sveta boluje od reumatoidnog artritisa, među kojima i oko 100.000 u Srbiji.

U pitanju je teška bolest koja izaziva ozbiljna oštećenja na zglobovima, čineći obolele radno nesposobnim, a često i nemoćnim da brinu o sebi. Otuda, ova bolest nije samo zdravstveni, već i širi socijalni problem. Srećom, novi biološki lekovi pružaju i nove nade za obolele od hroničnog zapaljenja zglobova ili reumatoidnog artritisa.

Žene >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obolevaju tri puta češće od muškaraca. Jaki bolovi rezultat su dugotrajne upale i postepenog uništavanja hrskavice i kostiju.

Bolest počinje na zglobovima prstiju šake i širi se na druge delove tela. Posle samo godinu dana svaki deseti bolesnik više nije u stanju da radi, a posle pet godina, polovina obolelih je ozbiljno onesposobljena.

Reumatoidni artritis jedna je od najčešćih autoimunih bolesti, što znači da odbrambeni sistem, iznenada i greškom, počinje da napada vlastiti organizam.

"I zbog tog napada imunskog sistema na sopstvene zglobove, pre svega, u reumatoidnom artritisu dolazi do teške, hronične, dakle dugotrajne upale koja može, ukoliko se ne leči ili ukoliko se kasno otkrije pa se kasno leči, nažalost, da ozbiljno ošteti zglobove", objašnjava Nemanja Damjanov, direktor Instituta za reumatologiju.

Pored toga, reumatoidni artritis je sistemska bolest i oboleli dva puta češće dobijaju moždani ili srčani udar.

Zahvaljujući farmaceutskoj industriji, tokom poslednje dve decenije kvalitet života obolelih od reumatoidnog artritisa značajno se poboljšao i postalo je moguće da se zaustavi, ili bar uspori napredovanje bolesti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.