Kad je gas skup, drva „glavu čuvaju”

Izvor: Politika, 22.Sep.2010, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad je gas skup, drva „glavu čuvaju”

Vladan Adamović kaže da će ove zime da „zavrne ventile“ i „batali gas“, jer ga je poslednji račun „načisto sledio“, pa poručuje da će se na drva grejati „sve dok se ne promene odnosi među velikim silima“

Kragujevac – Poslednji je trenutak da se snabdete ogrevom za zimu. Ko je zakasnio letos, kad je cena bila niža, sad mora više da plati. Kubik drva je od 35 do 40 evra, a cena uglja, u zavisnosti od kvaliteta, od 5.200 do čak 16.000 dinara po toni. Iako >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je i to daleko od „jeftinoće“, Vladan Adamović kaže da će ove zime da „zavrne ventile“ i „batali gas“. Poslednji račun ga je „načisto sledio“, veli naš sagovornik i poručuje da će se na drva grejati „sve dok se ne promene odnosi među velikim silima“.

– Doći će Rusi, ima gas da bude džabe. Ne lipši, magarče, do zelene trave. Kad sam video koliki mi je ovaj poslednji, septembarski račun, smrzao sam se. Kako, bre, da platim 12.560 dinara. Sabrali ono od zimus, što su nam umanjili da preživimo, a sad ima da nas oderu. Prelazim na drva, pa nek sve izgleda kao nekad, kad smo se okupljali oko ognjišta ili „smederevca“ – kaže ovaj Kragujevčanin, koga smo zatekli na „divljoj“ pijaci drva u Stanovu.

Na toj i drugim lokacijama po Kragujevcu Aleksandar Petrović iz Dobrače je već 15 godina. Prodaje cerovinu, hrastovinu, a ima, kaže, i kvalitetnu bukovinu.

Pre pet, šest godina moglo je nešto i da se zaradi, a poslednjih nekoliko godina „slaba vajda“, veli ovaj iskusni prodavac, kome nije teško da porani i zauzme „najbolje mesto“.

– Metar drva mora da bude najmanje 50 evra, da bih imao neku korist. Sa ovom cenom, slaba vajda. Kanister nafte prošle godine bio hiljadu dinara, ove dve. I sve drugo poskupelo, a drva ostala na istom. Tako je to kad ja gledam, ali iz pozicije kupca stvar je sasvim drugačija. Sve sama sirotinja. Njima i džabe da daš, rekli bi skupo – priča Aleksandar, objašnjavajući da mu je poljoprivreda osnovni, a prodaja drva dodatni posao.

Njegov kolega Dragan Đokić iz Ramaće nekada je bio vozač „Autosaobraćaja“. Napustio je firmu pre tri godine, kada su u preduzeću, kako kaže, počele da se dešavaju „čudne stvari“. Što se tiče prodaje drva, pamti i bolja vremena.

– Nekada je bila veća kupovna moć, kupovalo se po deset, dvadeset metara, a sada po dva-tri. Gledaju ljudi svaku sitnicu, posebno zakeraju stalni kupci, traže da bude ovako i onako. Pazare iz nužde i minimalno, a pre su planirali i kupovali više, što se kaže, za svaki slučaj – veli Dragan, žaleći se na inspekcije koje im „otežavaju posao“, budući da u Stanovu nema legalne pijace gde bi mogli da zakupe mesto i mirno rade.

Stvar spasavaju prekupci, kažu uglas ova dvojica prodavaca, objašnjavajući da drva „bolje idu“ u Beogradu, a da se njima isplati da sve „đuture prodaju“, iako je u tom slučaju cena nešto niža.

Kvalitetnog ruskog kamenog uglja, koji je najskuplji, u Kragujevcu gotovo da i nema, ali zato dobro ide prodaja najjevtinijeg „kostolca“ i nešto skupljih „štavlja“ i „vreoca“. Tona ovih „marki“ je od devet do devet i po hiljada dinara.

Kragujevčani, ovih dana, ugalj kupuju u velikim količinama, a plaćaju, uglavnom, kreditnim karticama ili čekovima. Kad se napravi računica za neku „srednju varijantu“, pod uslovom da se greje cela kuća, a ne samo kuhinja, onda izdatak za kupovinu uglja može da bude i veći od 40.000 dinara za sezonu. Cena drva je niža, ali je za kvalitetno grejanje potrebno obezbediti veće količine.

Drva ili ugalj, na kraju ispadne isto, ali je to svakako jevtinija varijanta od gasa ili TA peći na struju. Ako cene ovih energenata „skoče“, kako se najavljuje, za šest ili sedam meseci, koliko traje grejna sezona, kućni budžeti će biti „tanji“ za oko sedamdeset pa i više hiljada dinara.

Brane Kartalović

objavljeno: 23.09.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.