Kad hotel zakaže, nije kriva agencija

Izvor: Blic, 24.Jul.2009, 05:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad hotel zakaže, nije kriva agencija

Loša hrana, neodgovarajući smeštaj, problemi u prevozu, neke su od stavki zbog kojih se turisti žale na usluge agencija. Ali pre nego što se obrate turističkoj inspekciji, treba dobro da provere kakav su ugovor potpisali sa agencijom pre putovanja, jer se u više od 50 odsto slučajeva ispostavi da su se neopravdano žalili.



Kako kažu u turističkoj inspekciji, do kraja juna ove godine primili su 90 prijava protiv turističkih agencija, od čega je 48 bilo opravdano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dok su u 14 slučajeva uz posredovanje turističkih inspektora, agencije putnicima vratile ukupno 266.660 dinara za neizvršene usluge.

- U ostalim opravdanim slučajevima, ukoliko se agencije i putnici nisu dogovorili, turistička inspekcija je protiv agencija pokrenula prekršajni postupak - kaže Stojan Arizanović, pomoćnik ministra u sektoru za turizam Ministarstva ekonomije.

U one druge, neosnovane žalbe spadaju zapravo one situacije na koje agencije ne mogu da utiču.

Naravno da je propust agencije ako po dolasku na odredište shvatite da nemate smeštaj, što se već dešavalo. Ali, ako vam na odmoru, recimo, ukradu novac, agencija za to ne odgovara, što u ugovorima i piše.

Zato je najvažnije, prilikom uplate aranžmana, pogledati opšte uslove i program putovanja, gde je precizirano koje su obaveze i prava organizatora, a koje obaveze i prava putnika. Oni se manje-više ne razlikuju od agencije do agencije, ali ono što je važno jeste da pre putovanja građani budu načisto s tim šta je uračunato u aranžman, a šta ne. I agencija mora jasno da istakne šta je uključeno u cenu, kao i koja kategorija smeštaja je u pitanju. Ugovor između putnika i agencije mora da bude u pisanoj formi, a sve usmene informacije koje dobijete su neobavezujuće. Ovo je možda i jedna od najvažnijih stvari na koje putnici treba da obrate pažnju.

U one neosnovane žalbe tako spadaju visina aerodromske takse i svi oni problemi koji mogu da nastanu u toku puta, zatim hotel, ukoliko agencija o njemu ništa nije precizirala" Ali ako je agencija obećala da će hotel biti 200 metara udaljen od plaže, a udaljen je jedan kilometar, imate pravo na žalbu. Dešava se i da hotel u kome turisti borave nije završen, obično je tada jeftiniji, ali agencija to mora da navede.

Putnik može da traži srazmerno sniženje cene aranžmana ili povrat novca za neizvršene usluge, kao i naknadu štete koju je pretrpeo zbog neizvršavanja programa putovanja. Ako agencija to ne uradi, sledi, naravno, sankcija po osnovu kontrole turističke inspekcije. U inspekciji nam je rečeno da ukoliko građani imaju pritužbe na smeštaj, mogu da podnesu prijavu u što kraćem roku nakon završetka putovanja.

Saveti

- Ugovarajte aranžmane koje organizuju agencije sa licencom

- Pre uplate dobro pročitajte opšte uslove i program putovanja

- Važno je da reklamacioni postupak pokrenete u roku od osam dana, podnošenjem prigovora agenciji

- Poželjno je da napravite prigovor i na licu mesta, tokom putovanja ili boravka i da prikupite moguće dokaze

- Na kraju sledi prijava turističkoj inspekciji

Neosnovane žalbe

- na kvalitet prevoza

- na izgled hotela

- na okruženje

- na krađe stvari i novca

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.