Izvor: B92, 05.Jul.2009, 02:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kad Iračani slave u Srbiji

Beograd -- Iračka ambasada u Beogradu proslavila je juče, zajedno sa Iračanima koji žive u Srbiji, Dan nacionalnog identiteta, kao i početak povlačenja američkih trupa.

Ove godine je proslavi iračke revolucije iz dvadesetih godina prošlog veka dodat novi praznik - Dan ponosa, povezan sa početkom povlačenja američkih trupa iz Iraka.

U poređenju sa sunarodnicima u matičnoj zemlji, koji praznik obeležavaju masovnim okupljanjem na gradskim ulicama do kasno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u noć, Iračani u Srbiji praznik su obeležili skromno, okupljanjem na ručku. Povlačenje Amerikanaca iz iračkih gradova, za njih predstavlja početak nove ere i korak ka slobodi.

"Amerikanci su prijatelji iračkog naroda, jer su pomogli Iračanima da se oslobode diktatorskog režima. Ipak, prosečan iračanin ne voli da vidi strane trupe, pa čak iako mu je prijatelj”, kaže Jahia Salih Al-Gorani, otpravnik poslova iračke ambasade u Beogradu.

Iračku dijasporu u Srbiji čine fakultetski obrazovani ljudi, koji su ovde uglavnom pre 30 i više godina došli na školovanje i ostali da rade u svojim profesijama. Tu su zasnovali i porodice, a Srbiju doživljavaju kao prijateljsku i bratsku zemlju.

Koliko su navikli na život u Srbiji, pokazuje i činjenica da uoči proslave nisu jeli nacionalne specijalitete, samo su uobičajeni restoranski meni prilagodili svom načinu ishrane. Jedino je za dezert baklava spremljena na irački način, kao i crni čaj koji je donet iz Iraka.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.