KURIR S MIGRANTIMA: Mađari su okrutni, dokopaćemo se valjda Nemačke

Izvor: Kurir, 19.Sep.2015, 06:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KURIR S MIGRANTIMA: Mađari su okrutni, dokopaćemo se valjda Nemačke

Maleni Ibrahim, tromesečna beba, po dolasku na svet morao je u izbeglištvo

ŠID - Granični prelaz Tovarnik juče je bio zatvoren za ulazak u Hrvatsku, pa su migranti morali da zaobilaznim putem uđu u tu državu. Autobusi su ih sa svih strana dovozili u Šid, odakle su nesrećnici s Bliskog istoka prašnjavim putem pešačili nekoliko kilometara, a na vrelih 35 stepeni s njima je bila i ekipa Kurira.

Izmučenim, gladnim i umornim ljudima na punktu u Šidu pružana >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je pomoć u vidu voća, vode i sredstava za higijenu. Pojedini se od vrućine brane tako što kačket natope vodom, pa ga stave na glavu. Nekima je i pozlilo, pa je reagovala Hitna pomoć. Među migrantima ima i dosta dece, koja se hrabro nose s nedaćama koje im je život priredio. Najmlađi među mališanima je tromesečni Ibrahim, koji je rodnu Siriju morao da napusti čim se rodio.

- Mnogo je teško i svašta smo preživeli na putu. Sina sve vreme nosim u naručju... Najteži nam je bio deo puta koji smo prešli brodom. Tada je vrebala velika opasnost. Srećom, sve smo to preživeli, sada želimo miran život u Evropi - priča Ibrahimov otac.

Sirijci s kojima smo razgovarali kažu i da su iznenađeni okrutnim ponašanjem Mađara.

- Strašno je ono što nas je dočekalo pred Mađarskom. Sad sam se vratio iz Mađarske u Srbiju, hoću da uđem u Hrvatsku, pa da se nekako dokopam Nemačke. Umorni smo, mnogo smo umorni... Inače, put od Sirije do Srbije koštao me je oko 5.000 dolara - rekao nam Malin Doneu.

(B.K.)

Hrvatsko dranje

TAKSISTI IM UZIMALI PO 500 EVRA

Taksisti iz hrvatskih gradova juče su trljali ruke dok su sprovodili pokvareni plan - uzimali su od migranata čak po 500 evra kako bih ih prevezli od prelaza do Zagreba i drugih lokacija. Nesrećni ljudi nisu imali kud i morali su da pristanu na to dranje.

Uzeli recept od Mađara

I SLOVENCI SUZAVCEM NA IZBEGLICE

Na granici Slovenije i Hrvatske sinoć je slovenačka policija bacila suzavac na izbeglice koje pokušavaju da uđu i nastave put prema zemljama zapadne Evrope, a televizija N1 javila je da je desetak osoba povređeno. Više stotina izbeglica zaustavljeno je sinoć pri pokušaju prelaska slovenačke granice, na ničijoj zemlji između hrvatske i slovenačke granice.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.