KRIZA SEMENARSTVA U SRBIJI

Izvor: Kurir, 10.Jun.2011, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRIZA SEMENARSTVA U SRBIJI

BEOGRAD - Semenarstvo u Srbiji je u krizi, o čemu svedoči i činjenica da su u 2010. površine pod semenskim usevima bile za gotovo trećinu manje nego godinu pre.

Direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Boćanski kazao je da je semenska proizvodnja lane u Srbiji bila realizovana na 42.189 hektara (ha), što je za blizu 20.000 ha manje nego 2009. kada su te površine iznosile 61.824 ha.

"Najvažnije kulture čije seme proizvodimo su pšenica, kukuruz, soja, lucerka, suncokret >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << i krompir", naveo je direktor Boćanski, koji je ukazao da je dominantna kultura semenska pšenica, koja je u 2010. zauzimala polovinu ukupnih površina pod semenskom robom.

Boćanski je na seminaru o regulativi Evropske unije (EU) u vezi semena i njegovog prometa, podsetio da je ta oblast u Srbiji regulisana Zakonom o zaštiti prava oplemenjivača biljnih sorti i Zakonom o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, koji je usaglašen sa evropskim tekovinama.

Direktor uprave je naglasio da Srbija ima dobre agrolokacije za izvođenje ogleda i ispitivanja, kao i dobro obučen stručni kadar, a ono što "fali" je novi Zakon o semenu i sadnom materijalu poljoprivrednog i ukrasnog bilja.

Boćanski je ukazao i da je nacrt tog akta gotov, ali se čeka prva verzija nove zakonske regulative EU u oblasti semenarstva kako bi joj pomenuti dokumenta bio postepeno prilagođen.

Direktor je precizirao da sa EU propisima treba uskladiti nekoliko oblasti - kategorije semena, kontrolu proizvodnje, lica koja obavljaju stručnu kontrolu, ispitivanje kvaliteta i obeležavanje, dokumente koji prate sertifikaciju i institucije.

Garlih von Esen, generalni sekretar Evropske semenarske asocijacije (European Seed Ašociation -ESA) ukazao je da je u EU u toku rad na izmeni zakonske regulative u toj oblasti, kako bi bila donet zajednički evropski zakon koji će važiti za sve.

Von Esen je precizirao da u EU trenutno postoji 12 različitih direktiva u toj oblasti, pa se dešava da se njihove odredbe u različitim državama različito tumače i sprovode, zbog čega je neophodna bolja harmonizacija i standardizacija propisa.

Kako je generalni sekretar najavio, do sredine 2012. trebalo bi da bude objavljen zvaničan predlog tog zakonskog akta, a on bi mogao da bude usvojen najranije do sredine 2013, pošto bude okončana javna rasprava.

Jednodnevni seminar o regulativi EU u vezi semena i njegovog prometa organizovali su semenarska asocijacija Srbije i "Delta Agrar", a na njemu pored predstavnika ESA i Srbije, učestvuju i zvaničnici nacionalnih semenarslih asocijacija iz regiona - Slovenije, Rumunije, Mađarske, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.