KONAČNO: Izbegli dobili pravo na lečenje

Izvor: Kurir, 29.Jan.2013, 09:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KONAČNO: Izbegli dobili pravo na lečenje

Penzioneri izbegli iz Hrvatske izmenama Zakona o zdravstvenom osiguranju stekli pravo na overu knjižica, koje su im od marta 2012. godine bile neoverene

BEOGRAD - Ispravljena nepravda.

Problemima penzionera izbeglih iz Hrvatske, kojima su filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od marta prošle godine odbijale da overe zdravstvene knjižice ako se ne odreknu zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj, došao je kraj.

Naime, kako >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << tvrdi Miodrag Linta, predsednik Koalicije udruženja izbeglica i narodni poslanik u Skupštini Srbije, izmenama i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju omogućeno je da izbegli i prognani Srbi koji primaju penziju u Hrvatskoj imaju pravo i na hrvatsko i srpsko zdravstveno osiguranje.

- Od sada nijedna filijala RFZO ne može da uslovljava izbegle i prognane Srbe da se moraju odreći zdravstvenog osiguranja u Hrvatskoj, a time i hrvatske lične karte ako žele da imaju zdravstveno osiguranje u Srbiji. Oni će imati pravo na oba osiguranja pod uslovom da od penzije plaćaju 12,3 odsto doprinosa - objašnjava Linta.

(S. T.)

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.