KOMBINOVANE MUKE OSMAKA Mali maturanti strepe od poslednjeg testa

Izvor: Blic, 13.Jun.2016, 22:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOMBINOVANE MUKE OSMAKA Mali maturanti strepe od poslednjeg testa

Mala matura počinje u sredu, a učenicima osmog razreda najveću glavobolju zadaje kombinovani test.

Za upis u srednje škole mali maturanti će prekosutra polagati test iz srpskog jezika, dan kasnije će rešavati zadatke iz matematike dok će u petak pisano odgovarati na kombinovana pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije. Upravo taj poslednji, kombinovani test izaziva nesigurnost kod mnogih osmaka.

- Srpski i matematiku učim od prvog razreda i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mogu da pretpostavim kakva me pitanja očekuju, dok mi je kombinovani test novina. Ne znam da li će biti nekih specifičnih, trik pitanja - u dilemi je Lazar Đurović, mali maturant koji je osnovnu školu završio sa svim peticama.

Kombinovani test uveden je u malu maturu pre dve godine i zanimljivo je da su tada osmaci najviše bodova u proseku osvajali baš na tom ispitu. Ipak, strah je i dalje tu.

- Srpski i matematika se pripremaju po tradiciji i postoji princip, dok zadaci iz kombinovanog testa nisu specifični. Učenici treba da se usredsrede na bazične pojmove jer iz svakog predmeta će biti četiri-pet pitanja. Recimo, na probnom testu mnogi nisu znali koje gradove povezuje Sava, a da je trebalo da nabroje sve gradove na Savi, svi bi znali - ističe Branka Tišma, psiholog u OŠ “Lazar Savatić” iz Zemuna.

Koliko je drugačija priprema za kombinovani test, pokazuje i činjenica da su neki edukativni centri odustali od tog poduhvata.

- Učenike smo pripremali samo za srpski i matematiku pošto je za kombinovani test praktično neizvodljiva priprema. Trebalo bi da organizujemo pet različitih profesora da bismo prešli sva gradiva - objašnjavaju u jednom centru.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.