[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA]  Ryanair napada na Francusku – 7. dio globalnog rata

Izvor: TangoSix.rs, 09.Okt.2018, 09:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Ryanair napada na Francusku – 7. dio globalnog rata

I dok bi zima trebala značiti smanjenje operacija, prizemljene avione i zatišje, rat koji je krenuo prije godinu dana, još će se više intenzivirati ove zime. Zima će nam donijeti i nekoliko razrješenja sukoba, ali samim time i prostor za otvaranje novih žarišta.
I dalje su glavni akteri sukoba Lufthansa grupa (Lufthansa, Austrian, Swiss, Brussels, Eurowings, Air Dolomiti, CityLine); Air France-KLM (Air France, KLM, Transavia, Joon, HOP!, Cityhopper, Martinair) koji je >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << u paktu sa easyJetom; IAG (British, Iberia, Aer Lingus, Vueling, LEVEL, CityFlyer, Iberia Regional, Iberia Express, Aer Lingus Regional) koji je u paktu sa Ryanairom; te IndigoPartnersova europska ispostava Wizz Air (vlasnici su i Frontiera, Volaris, Volaris Costa Rica i JetSmart).
No, ovaj sukob je potaknuo još nekoliko europskih konsolidacijskih procesa. Tako su se ujedinili regionalni i ACMI prijevoznici CityJet i Air Nostrum sa ciljem stvaranja prijevoznika koji će regionalnim linijama feedati velike igrače po uzoru na SAD. Isto je potaklo da krajem kolovoza (avgusta) danski regionalni i ACMI prijevoznik DAT preuzme 60% vlasništva finskog regionalnog prijevoznika Norre (prije poznat kao Flybe Nordic), kompanije koja vrši regionalne feeding linije za Finnair.
Prije mjesec dana rumunjski LCC Blue Air je izmijenio oblik vlasništva kako bi mogao krenuti sa ekspanzijom i postati paneuropski operater. Kompanija već ima 5 baza u Rumunjskoj (Bacau, Cluj, Bucharest OTP, Iasi i Constanta), ali i četiri baze izvan Rumunjske, u Velikoj Britaniji (Liverpool), Cipru (Larnaca), te dvije u Italiji (Torino i Alghero na Sardiniji). U ovih 9 baza operiraju 30 Boeinga 737, a imaju naručenih i 12 Boeinga 737MAX8 (isporuka 2019-2021). Prije par dana Blue Air je sa grupom investitora preuzeo Air Moldovu za 2,6 milijuna EUR, uz preuzetih 61 milijun EUR dugova. Air Moldova trenutno ima flotu od 7 aviona (A319, A320 i E-190). Blue Air je najavio ekspanziju i povećanje flote za 100% do 2021.
U međuvremenu bankrotirali su leisure i long-haul LCC Primera, te regionalne kompanije SkyWorks (Švicarska) i VLM (Belgija) o kojem sam višekratno pisao vezano uz Mariborski fijasko, a talijanski Mistral Air je prekinuo sa charter i regionalnim letovima i prebacio se isključivo na cargo letove. Thomas Cook prodaje svoju avio-kompaniju. Air Baltic je, uz veliku narudžbu A220, izrazio želju za pokretanje long-haul letova. U prodaju idu Croatia Airlines i Montenegro Airlines.
Wizz Air izgubio bitku za Voloteu, pa se koncentrira na Beč Jedan od glavnih igrača u europskom ratu je IndigoPartnersov Wizz Air. Iako je IndigoPartners ušao u finalnu utrku za španjolski LCC Voloteu koji bi istočnoeuropski Wizz Air naglo lansirao u 11 baza u Španjolskoj, Francuskoj, Italiji i Grčkoj, tržištu u kojem Wizz Air nema baza. Pobjedu za 49,9% vlasništva Voloteje izvojevao je HRS Management, investicijska kompanija iz New Yorka koja je suvlasnik najveće avio-kompanije American Airlinesa i najveće svjetske zrakoplovne leasing kuće AerCap.
Da je IndigoParners osvojio ovu investiciju Wizz Air bi imao baze po cijeloj Europi, na Istoku i na Zapadu. Dodamo li tome i borbu za Alitaliu, ali i indikativno otvaranje linija u Reykjaviku (Island) gdje je sa 10 linija 3. prijevoznik, bila bi to vrlo ozbiljna paneuropska kompanija, sa skorim povezivanjem sa američkim, meksičkim, latinoameričkim i uskoro kanadskim kompanijama istog vlasnika.

No, Wizz Air je u posljednjih tri mjeseca zatvorio desetke linija po svojim europskim bazama. Tako u Bucharestu ima 5 linija manje nego prošle godine, u Katowicama 1, u Poznanu 3, Sofiji 1, Varni 1 i Varšavi 4. Ono što još više brine je što Wizz Air zatvara baze diljem Europe. Tako je u posljednjih par mjeseci zatvorio čak 4 baze u Pragu i Brnu (Češka), Lublinu (Poljska), Turgu Muresu (Rumunjska), dok će u ožujku (martu) 2019. zatvoriti bazu u Poznanu (Poljska), a u svibnju (maju) i Košice (Slovačka), Treba biti pošten i reći, da je uz ta ogromna rezanja, u nekim bazama imao ekspanziju i to: Budimpešta (povećanje za 3 linije), Chisinau (5), Craiova (1), Debrecin (7), Gdansk (3), Iasi (1), Kutaisi (1), Kijevu (3), London Lutonu (6), Rigi (1). U regiji Wizz Air ove zime smanjuje 4 linije u Tuzli, 2 u Skopju, te po jednu u Beogradu, Ohridu i Nišu. Uzmemo li da Wizz Air ima naručenih 268 aviona (uz 104 postojeća) jasno se postavlja pitanje zašto Wizz Air ima tako velike rezove po svojim bazama?
Odgovor treba tražiti u Beču. Naime, Wizz Air je jedan od tri igrača koji su od srpnja (juna) krenuli sa ekspanzijom u Beču. U igri su uz Lufthansin Eurowings, te novopridošli Britishev Level i Ryanair koji je kupio Laudamotion. No, Wizz Airova bečka ekspanzija je veća od ostala dva nova igrača. Jednostavno, Wizz Airov rast flote nije dostatan za planiranu ekspanziju, pa kompanija reže po svojim ostalim bazama kako bi prikupila dovoljno aviona za bečku ekspanziju. Najveći do ove ekspanzije desit će se ovog studenog (novembra).

Iznenađujuće Lufthansa grupa je pognula glavu. Austrian u idućih 6 mjeseci ukida 3 linije i otvara 2, dok Eurowings ukida dvije linije. I dok svi ostali vrtoglavo rastu, Lufthansa grupa će imati 3 linije manje u idućih pola godine.
Rat Ryanaira i easyJeta LCC easyJet već godinama otvara baze po Francuskoj, svom najvećem tržištu nakon Velike Britanije. Stoga nikog nije začudilo da će početkom 2019. otvoriti još jednu bazu u Francuskoj, točnije Nantesu. Biti će to 29. easyJetova baza i 7. u Francuskoj (Bordeaux, Lyon, Nice, Paris Charles de Gaulle, Paris Orly, Toulouse).
Ali za praćenje globalnog sukoba u Europi vrlo je važno da je Ryanair ostvario svoje nedavne najave da će pokretati baze u Francuskoj. Prve dvije baze biti će u Bordeauxu i Maseillesu i to od ljeta 2019. Ryanair planira u 3 do 4 godine imati preko 30 aviona u bazama u Francuskoj te iz njih prevesti preko 10 milijuna putnika. U Bordeaxu Ryanair planira dodati 1,1 milijun novih putnika, a u Marseillesu 2,4 milijuna.
U Bordeauxu Ryanair će direktno konkurirati easyJetu koji je ranije ove godine pokrenuo bazu i tamo ima 34 linije. Istovremeno Air France i HOP! u Bordeauxu imaju 12 linija. I Volotea je vrlo ozbiljan igrač u Bordeauxu sa 29 linija. Ryanair će od listopada (oktobra) imati 10 linija u Bordeaxu, a od travnja (aprila) će ih povećati na 25.
U Marseillesu glavni igrač je Volotea sa 20 linija, Air France i HOP! ih imaju 18, Aigle Azur i Air Algerie ih imaju po 9 svaki, easyJet ih ima 8, te Vueling 6. Ryanair planira do listopada imati 33 linije, a od travnja će dodati još 3 linije.

Jasno je vidljivo da je ovo napad na dvije od pet Voloteinih francuskih baza. No, Ryanair udarom na Francusku primarno napada na easyJet i Air France, kompanije koje su vidljivo krenule surađivati na globalnom planu, kao što i Ryanair vrlo jasno surađuje sa Britishem.
IAG je dosadašnjim otvaranjem baza Vuelinga u glavnim jazbinama Air Francea i KLM-a (Paris CDG, Paris Orly i Amsterdam), te Levelove long-haul baze u Paris Orlyu sa 4 interkontinentalne linije jasno udario na Air France i easyJet. Udarac na easyJet vidljiv je i u drugim dijelovima Europe gdje easyJetove baze duplira Ryanair.
No, ni druga strana nije ostala dužna. Nakon što je prije par mjeseci Air France ušao u 31% vlasništva britanske perjanice Virgin Atlantica (gdje je suvlasnik i Delta), a prije toga ustupio dio slotova na London Heathrowu svojem američkom parnetu u SkyTeamu Delti, sada je i easyJet ušao u tal suradnje sa Virginom. „Worlwide by easyJet“ će tako ubuduće vršiti i konekcije na Virgin Atlanticove interkontinentalne letove i to preko London Gatwicka.
EasyJet je u posljednjih par mjeseci krenuo u suradnju sa zaista izuzetnim brojem kvalitetnih kompanija i to ne samo preko Londona, nego i preko drugih svojih najvećih hubova (Amsterdama, Berlin Tegela, Edinburgha, Paris CDG, Paris Orlya i Venecije). EasyJet na ovaj način feeda interkontinentalne letove Norwegiana, kanadskog WestJeta, francuskih Corsaira i La Compagnie, britanskog Thomas Cooka, te talijanskog Neosa, a ima suradnju i sa britanskim regionalnim kompanijama Aurigny i Loganair. EasyJet će uskoro potpisati i identičnu suradnju sa Singapore Airlinesom preko Milan Malpense, te sa Singaporeovim LCC Scootom preko Berlin Tegela.
I upravo je potpisivanje te prve suradnje sa Norwegianom koji je netom prije potpisivanja suradnje sa easyJetom intenzivno pregovarao sa Ryanairom i prezentirao suradnju kao gotovu stvar, bila neposredni povod za otvaranje Pandorine kutije i kretanje u globalni rat velikih europskih igrača.
I to Ryanair nije zaboravio. Pa je ušao u deal sa IAG-om za kupnju Norwegiana koji je ozbiljno posrnuo. Norwegian je tako odlučio prodati dio svoje flote zbog čega smanjuje broj frekvencija i linija diljem mreže, rasprodaje dionice koje ima u banci, a zatvorio je čak i liniju za Singapore. Kompanija pokušava na sve egzotičnijim tržištima da okrene poslovnu (ne)sreću, te pokreće letove za Brazil, kao i linije iz Argentine diljem Latinske Amerike uz feedanje linija iz Argentine prema Europi. U borbu za kupnju Norwegiana uključila se i Lufthansa.
EasyJet sa Air Franceom i Deltom sudjeluje u zajedničkom koncernu za kupnju Alitalie za koju konkurira Lufthansi i Wizz Airu. Talijanska vlast je izjavila da će zadržati 51% vlasništva u Alitaliji, ali i da će postupak prodaje preostalog dijela završiti do rujna (septembra). Već smo ozbiljno zagazili u listopad (oktobar), a još nema naznaka završetka ovog procesa. Qatar (suvlasnik IAG-a) je otvorio Air Italy od bivše Meridiane. Kompanija trenutno ima 9 Boeinga 737, od kojih je 2 MAX8, a ovu brojku će povećati za 18 naručenih MAX8. Šest trenutnih širokotrupaca (2 767-300ER i 4 A330-200) će se do 2019. zamijeniti za Boeinge 787-8 kojih u flotu kani doći čak 30. IAG ima i hub Vuelinga u Rimu FCO sa 45 linija, te u Firenci sa 14 linija.
Turkish nakon stagnacije kreće u vrtoglavu ekspanziju U igru se u posljednjem kvartalu ove godine uključuje i Turkish. Nakon nekoliko terorističkih napada u turskim top turističkim destinacijama 2016., te pokušaja vojnog udara u srpnju (julu) iste godine, Turkish je bio primoran prizemljiti dio flote, smanjiti broj letova na dobrom dijelu svojih destinacija, kao i usporiti narudžbe novih aviona. Tako je odmah u 2016. Turkish prizemljio 12 A330-200 i parkirao ih u Antalyi, 4 A320 su prizemljeni u Ankari, a tijekom vremena prizemljeno je čak 30 aviona (oko 10% flote). Utilizacija flote je pala sa 12:51 sat (2015.) na čak 11:55 sati (2016.), skoro za sat manje. Kompanija je u listopadu (oktobru) 2016. uspjela odgoditi isporuku čak 39 Boeingovih i Airbusovih aviona za kraj 2016. i 2017. godinu, dok je u 2018. uspjela dogovoriti isporuku tek 10 od 32 planirana aviona. No, zato će od 2019. do 2023. naknaditi sve prolongirane isporuke do punog ugovorenog broja, što znači da će ih dobivati bitno više od 30-tak planiranih godišnje.
Kompanija je u zadnjem kvartalu ove godine vratila veći dio prizemljene flote u operacije, a dobila je i novih aviona. Stoga će u idućih pola godine otvoriti čak 7 novih linija, ali će i povećati broj frekvencija na postojećim linijama. Prelaskom na novi istanbulski aerodrom (29.10.) očekuju se dalja povećanja.
Kompanija je u ožujku (martu) 2018. naručila vrtoglavih 25 Airbusa A350-900 i 25 Boeinga 787-9. Šest od ovih aviona dolaze 2019. od kada se planira nastavak ekspanzije, dok se ta brojka bitno povećava sve do 2024. (od 10-14 godišnje, osim 2024. kada ih dolazi 7). Uključujući prethodne narudžbe Turkish u ovom momentu čeka na isporuku čak 220 aviona, od čega 91 A321neo, 65 Boeinga 737MAX8 i 10 MAX9, po 25 A350-900 i 787-9, 1 A330-200F i 3 Boeinga 777F. Svi ovi avioni isporučivat će se od druge polovice 2018. do 2024. godine. Više nego velika brojka za najavljenu ekspanziju od 2019, pa čak i uključivši avione starije generacije koje kane zamijeniti.
No, daleko je indikativnije, što je, iako sa par mjeseci zakašnjenja, krenula je albanska nacionalna kompanija Air Albania. Kompanija je u flotu dobila prvi A319, a u skorije vrijeme trebala bi doći još dva A320. Prvi let je bio Tirana-Istanbul.
Albanija nema nacionalnog prijevoznika već 7 godina, od kada je bankrotirala Albanian Airlines, 2011. godine. Do 2013. letjela je i albanska LCC Belle Air koja je imala brojne letove i iz Prištine.
Air Albania je osobni projekt albanskog premijera Edija Rame, a pokrenuta je uz pomoć turskog predsjednika Erdogana. 49,12% Air Albanie drži Turkish Airlines, 41% albanski investitori kroz MDN Investments, te 10% Albcontrol, vladinoj organizaciji.  Turkish je investirao 30 milijuna EUR u kompaniju. Prva kontraverza oko kompanije je da je MDN oformljen tek 9 dana prije službenog osnivanja Air Albanie, 7.5.2018. Druga kontraverza je da je Albanija zbog formiranja Air Albanie ustupila zemlju na kojoj je Aerodrom Tirana Albacontrolu, zbog čega bi mogla imati i problema sa Europskom unijom.
Prošle godine najavljeno je da će Air Albania letjeti prema Zagrebu, Skopju, Prištini i Sarajevu, a sada se spominje i Podgorica. Za očekivati je da će kompanija u doglednoj budućnosti imati letove i iz Prištine prema trećim destinacijama.
Vrlo vjerojatno će Turkish u budućnosti slične akvizicije imati i u BiH, Makedoniji, a pregovarao je i oko preuzimanja Air Malte. Turkish je pokazao interes i za Croatiu Airlines, iako službeno isto demantira, no nekoliko sastanaka u Zagrebu doticalo se i te teme.
No, Turkish se ne zaustavlja u Europi. Venecualanski predsjednik Nicolas Maduro objavio je, nakon sastanka sa turskim kolegom Tayyip Erdoganom, da Turkish Airlines otvara bazu u Caracasu, Venecueli. Iz ove baze Turkish bi trebao granati konekcije prema Karibima i Latinskoj Americi. Zbog sankcija i vrlo loše gospodarske situacije, ova naftom prebogata zemlja doživljava bankrote domaćih kompanija, od kojih su dvije nakon 30 godina rada zatvorile svoje poslovanje. I niz stranih kompanija zatvario je linije prema Venecueli i napušta ovo tržište. Državna kompanija Conviasa ima tek 8 Embraera E-190 sa kojima obnaša domaće linije i samo jednu liniju prema Havani (Kuba). Turkish leti za Caracas iz Istanbula sa tri leta tjedno. Turkish nije ni potvrdio, ni demantirao izjave predsjednika Madura.
I kao što sam obećao krenula je prevrela jesen. A zima neće biti ništa hladnija. Stay tuned.

The post [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Ryanair napada na Francusku – 7. dio globalnog rata appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.