[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Rusi sve više u regiji

Izvor: TangoSix.rs, 30.Okt.2018, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

[KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Rusi sve više u regiji

Od svih 7 najvećih europskih igrača, koji ozbiljno ratuju u konsolidaciji od rujna (septembra) prošle godine, Aeroflot je najmanje prisutan u regiji. No, ovo se mijenja. Ove zime Aeroflot bitno povećava broj letova, pa čak i linija u regiji. Lovi li to Aeroflot priključnicu na druge velike prijevoznike?
U svakom slučaju još do nedavno Aeroflot je bio tek na 4 linije i manje od 30 letova tjedno. Iako je Aeroflot tek simbolično bio prisutan u regiji, broj svih ruskih linija >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << je više nego zavidan, posebno u sezoni. Kako su Rusi poharali obalu, očito je da je Aeroflot odlučio pokazati tko je gazda i preuzeti dio tržišta.
Aeroflot bio najveća kompanija na svijetu Kompanija je nastala 1923. kao 35. kompanija u svijetu, no od kompanija koje danas egzistiraju ili su involvirane u one koje danas postoje, 9. je po redoslijedu nastanka. Krajem osamdesetih Aeroflot je bio najveća kompanija na svijetu. Sam Aeroflot tvrdi da je početkom devedesetih imao preko 10.000 aviona i 600.000 zaposlenih. U svakom slučaju kompanija je povezivala sve dijelove ogromnog Sovjetskog saveza, imala i istinski brojne linije iz Moskve u inozemstvo, ali i drugih velikih gradova SSSR-a. Kompanija je letjela i na krajnje egzotične destinacije na koje gotovo da nitko nije letio, a u dobar dio inozemnih gradova letjeli su tek jednom tjedno, prema nekima čak i rjeđe, pa su tako imali red letenja koji je bio bitno različit od zapadnih kompanija, jer je pisao koje datume u sezoni leti za destinaciju (npr. svaki drugi ili treći petak). No, zato je broj destinacija bio više nego fascinantan.
Danas Aeroflot ima 249 aviona i 177 naručenih. Trenutno u floti kompanija ima 50 Sukhoi Superjet 100, a sa nedavno naručenim ima još 100 SSJ i 50 Irkut MC-21-300 naručenih, ukupno 150 od 177 aviona je ruske proizvodnje.
Zbog toga je Aeroflot najavio kupnju 47 milijuna vlastitih dionica, što je 4,2% svog ukupnog kapitala  i to od dioničara koji se protive nabavci 50 ruskih aviona MC-21-300. Kupnju je dozvolila većina dioničara 2018. godine. Većinski vlasnik Aeroflota je Ruska država, koja drži 51,2% dionica, dok državni konglomerat Rostec drži 3,5% i management 0,1%, a ostatak dionica je prodan preko Moskovske burze. Dio dioničara se žestoko usprotivio kupnji ovih aviona, te je Aerfolot odlučio sam kupiti njihove dionice i nastaviti sa kupnjom MC 21-300. Nakon „rješavanja“ buntovnih dioničara Aeroflot je kupio još 100 SSJ vrijednih 3 milijarde USD.
Aeroflot grupa ima 353 aviona, te 196 naručenih. Grupa ima 57 širokotrupaca. Grupa je u prošloj godini prevezla 50,1 milijun putnika, a u prvih devet mjeseci ove godine 42,2 milijuna. Grupa ima četiri kompanije:

Aeroflot se širi u regiji Aeroflot je u regiji prisutan već desecima godina. Kompanija je letjela u bivšu državu još od kraja četrdesetih. U ljeto 1991. Aeroflot je letio iz Moskve za Beograd 7 puta tjedno (sa TU-154), za Zagreb jednom tjedno (TU-154) , te je za Beograd letio iz Kijeva jednom tjedno (sa TU-155) i Lavov jednom tjedno (sa YK2). Aeroflot je tada surađivao sa JAT-om te je ovaj broj frekvencija bio povećan i JAT-ovim letovima, a JAT je letio i jednom tjedno iz Beograda za St.Petersburg, tadašnji Lenjingrad.
Raspadom bivše države Aeroflot je zadržao suradnju sa JAT-om, ali i većinu postojećih linija prema Beogradu (7 za Moskvu i 1 za Kiev), kao i jedan tjedni let prema Zagrebu, no započeo je i suradnju sa Adrijom na 2 tjedna leta iz Ljubljane za Moskvu. Godine 2001. Aeroflot iz Moskve za Beograd leti 4 puta tjedno, dok JAT leti 5 puta. Te godine JAT leti i iz Tivta za St.Petersburg i za Moskvu po jednom tjedno.
Još ovog ljeta Aeroflot je na liniji Beograd-Moskva imao dva dnevna leta, te letove Air Serbie u code-share. No, ove zime Aeroflot je povećao broj svojih letova za 50%, te leti čak 3 puta dnevno. I dalje Aeroflot ima na Air Serbijinim letovima code-share, i to na 7 tjednih letova (oko Nove godine 10).
Iz Tivta Aeroflot ove zime leti svakog dana, iako na liniji ima konkurenciju Montenegra i S7 u code-share sa 4 tjedna leta.
Za Zagreb Aeroflot je povećao broj letova ove zime sa 4 na 7. Istina na liniji leti manji avion, SSJ-100, ali povećanje frekvencija je ozbiljno.
No, najveći iskorak Aeroflot je napravio u Ljubljani, za koju uz 7 letova Adrije na kojima i dalje ima code-share, počinje letjeti sa svojih 7 tjednih letova.

Aeroflot tijekom sezone leti i za Split, dok kompanije grupacije lete iz Moskve za Podgoricu (Rossiya), iz Moskve za Tivat (Pobeda), iz Moskve i St.Petersburga za Tivat (Rossiya). No, osim Aeroflotove grupacije za regiju lete i kompanije za Rusiju. Deleko najviše linija i letova u sezoni ima Tivat, koji ima i 11 tjednih letova zimi. Zimi je pak dominantan Beograd koji tijekom iduće zime ima čak 32 tjedna leta, tri prijevoznika za Moskvu.

Kako bi Aeroflot mogao rasti u regiji? Aeroflot ozbiljno zaostaje za svim velikim igračima i na posljednjem je mjestu u regiji od velikih igrača, čak i u usporedbi sa IAG-om.

Ipak indikativno je da ove zime bitno povećava pristutnost. U svakom slučaju Aeroflot bi trebao povezati Podgoricu i Moskvu, umjesto Rossiye. Fijasko Montenegra na toj liniji nije usporediv jer Aeroflot ima daleko više potencija, poglavito u konekcijama u Rusiji i okolnim državama. Jednako tako Aeroflot bi trebao letjeti za Sarajevo i Skopje. Aeroflotov LCC Pobeda ima rezona u letovima za Niš i Banja Luku, kao i za Beograd, uz matični brend, a možda bi Pobeda bila logičnija od Aeroflota i za Skopje.
Povećanje broja linija iz Rusije na Jadran svakako je realno. U Hrvatskoj je prošle godine bilo 119.689 turista iz Rusije i nakon pada radi uvođenja viza, ove brojke ponovo znakovito rastu. Za očekivati je još pokoja linija iz Tivta za gradove koji nisu Moskva i St.Petersburg (npr. Soci, Yekaterinburgh, Simferopol).
Iz regije sve domaće kompanije lete za Rusiju. Adria leti za Moskvu, Croatia za St.Petersburg, Montenegro i Air Serbija za Moskvu i St.Petersburg. Air Serbia je istraživala pokretanje letova za Krasnodar, 3,5 milijuna putnika velik aerodrom koji je loše povezan sa Zapadom. Takve niche bi svakako bile odlično rješenje za kompaniju.
Aeroflot i njegove kompanije zaostaju za svim ostalim velikim igračima u regiji. No, Aeroflot i jest posljednji od 7 najvećih igrača Europe. Ipak kompanija ima ogromnog rezona otvarati linije u regiji, pa najnovija ekspanzija nikako ne treba čuditi.
Štovano čitateljstvo i dalje mislim na Vas iz Shanghaia (Kina) i ispričavam se što ne mogu odgovarati toliko često na koliko ste naviknuti.

The post [KOLUMNA ALENA ŠĆURICA] Rusi sve više u regiji appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.