KOLAPS NA KOPAONIKU Smetovi od 2 metra, vetar duva 70 na sat, skijališta kao snežni grebeni

Izvor: Blic, 07.Mar.2015, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KOLAPS NA KOPAONIKU Smetovi od 2 metra, vetar duva 70 na sat, skijališta kao snežni grebeni

Mećava na Kopaoniku ne prestaje već nekoliko dana, a posetioci su od jutros bili bukvalno zavejani u svojim hotelima. Sneg je u toku oći napadao i preko jednog metra, pa su tako jutros bili zavejani ulazi u gotovo sve objekte. Načelnik sektora za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova Predrag Marić kazao je večeras da je saobraćaj ka Kopaoniku u zastoju zbog snega i jedne saobraćajne nesreće. Nevreme i dalje traje, ali na tom delu za sada nema zastoja.

 - >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tri autobusa su se na samom Kopaoniku zaglavila zbog nevremena, ali je situacija rešena. Putnici su evakuisani, a oni koji su išli do Kopaonika su ispraćeni na odredišta. I dalje je nevreme, ali putari uspevaju da očiste puteve, pa nema više zastoja - kaže Radojica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Predrag Marić je, gostujući na Radio-televiziji Srbije, kazao da su zaglavljena tri autobusa, od kojih se jedan nalazi na 10 kilometara od Kopaonika i da se kolone automobila stvaraju sa obe strane tog puta.

Marić je kazao da je u prethodna 24 sata najteža situacija bila na Ubu, gde su pretile poplave i gde je više domaćinstava bilo ugroženo, ali da je sada situacija na tom području stabilna. On je dodao da ljudi nisu želeli da se evakuišu.

Marić je ocenio da sve službe rade svoj posao gde i kako treba i dodao da ekipe iz Elektromreže pokušavaju da saniraju štetu nastalu zbog snežnog nevremena, ali da je to nemoguće uraditi u roku od nekoliko sati jer su "to bile mećave koje čupaju stubove".

Saobraćaj na deonici Brzeće-Kopaonik je u prekidu zbog obilnih snežnih padavina, guste magle koja smanjuje vidljivost na jedan metar i vetra koji nanosi smetove, saopštili su ranije večeras "Putevi Srbije".

Saobraćaj na putu Jošenička Banja-Kopaonik otežan je zbog jakog vetra koji stvara smetove, izjavio je večeras načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu Radojica Kočović i dodala da se vozila zbog toga sporo kreću i da se stvaraju kolone.

U koloni vozila ima i nekoliko autobusa sa putnicima, a na pojedinim delovima puta ima i zastoja, vozila stoje.

Zbog snega jačeg intenziteta koji više od 10 časova neprekidno pada na području aleksandrovačke i bruske opštine i čija visina iznosi od 30 do 80 centimetara, kao i neočišćenih lokalnih puteva, paralisan je život u 20 planinskih sela te dve opštine.

Najkritičnija situacija je u selima Leskovica i Velja Glava, kao i u Krivoj Reci, Osrecima, Paljevštici, Batototima, Gočmanicima, Žunju, Žarevu, Lipovacu i Šošićima.

Meštani ovih sela rekli su „Blicu“, da su iz budžeta aleksandrovačke i bruske opštine izdvojena milionska sredstva za čišćenje lokalnih puteva, ali da firme koje su taj posao dobile na tenderu odbijaju da „zarad većeg profita u martu da pale buldozere i drugu mehanizaciju“.

Inače, od težine raskvašenog snega pokidani su električni provodnici u 25 sela te dve opštine. U bruskoj i aleksandrovačkoj Elektrodistribuciji kažu, da su ekipe na terenu i da će do večeras situacija sa strujom biti normalizovana.

Na samom Kopaoniku, radnici od jutros čiste prolaze, a kafići koji se nalaze tik uz skijališta podsećali su na snežne grebene, odakle je virila tek po koja reklama.

Na stazama gotovo da nema skijaša, tek njih stotinak a radnici užurbano već satma čiste staze i prilaze kako bi se sve vratilo u normalu. U tome ih ometa sneg koji neprestao veje, kao i jak vetar koji donosi nove nanose.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.