Izvor: B92, 25.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KG: 105 žena i dece našlo utočište

Kragujevac -- Direktorka kragujevačke Sigurne kuće Vera Simić izjavila da u ustanovi 105 žena i dece našlo zaštitu od porodičnog nasilja.

Simićeva je rekla da žene koje se obraćaju za pomoć uglavnom duži niz godina trpe nasilje i dolaze u Sigurnu kuću u veoma teškom psihofizičkom stanju. Ona je kazala da nevladina organizacija Alternativni krug, koja je u decembru 2005. osnovala Sigurnu kuću, ima organizovano Savetovalište za žrtve porodičnog nasilja u kome pruža >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravnu pomoć i psihosocijalnu podršku.

Dodala je da se žrtvama porodičnog nasilja pruža pravna pomoć u postupcima zaštite od nasilnika i u imovinskim odnosima dok se psihosocijalna pomoć pruža na jačanju žrtava kako bi izašle iz kruga nasilja u kome se nalaze.

Simićeva je rekla da žrtve porodičnog nasilja u Sigurnoj kući imaju obezbedjen smeštaj, ishranu, zdravstvenu negu, kao i psihosocijalnu i pravnu podršku.

Istakla je da Sigurna kuća nije trajno rešenje i da u njoj žrtve porodičnog nasilja borave najduže do tri meseca zbog čega je najvažniji proces osnaživanja žrtava i pružanje ekonomske sigurnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.