KAMATICA: SVE TEŽA OTPLATA KREDITA

Izvor: Kurir, 29.Nov.2010, 12:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KAMATICA: SVE TEŽA OTPLATA KREDITA

BEOGRAD - Sve veći broj građana Srbije, zbog ekonomske krize, ima probleme sa otplatom kredita, a prema podacima Udruženja poslovnih banaka, taj problem ima oko 117.000 građana i dva puta je veći nego pre dve godine.

Glavni uzrok poblema u kašnjenju sa otplatama kredita su kursne razlike, kaže za B92 urednik sajta Kamatica, Dušan Uzelac.

"Sva primanja imamo u dinarima, a nekako su se banke zaštitile za svoj račun da sva dugovanja plaćamo u evrima. To je ujedno i jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od najbitnijih razloga povećanih problema usled otplate kredita. Pored kursnih problema, gubitak ili nemanje posla je glavni problem u otplati kredita", kaže Uzelac.

S druge strane, kako kaže, ipak postoji neko ograničenje u smislu mogućnosti zaduživanja. To je regulativa Narodne banke Srbije kojom se ograničava mogućnost daljeg zaduživanja, ukoliko ste vaš limit potrošili na neki prethodni kredit.

"To je na neki način 'ručna kočnica' masovnijeg zaduživanja odlaska u dužničko ropstvo", ocenjuje on.

Brojčano se najviše kasni u otplati keš i potrošačkih kredita, jer za njihovo obezbeđenje ne treba nikakva hipoteka, ali situacija još nije alarmantna.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.