KALANOVIĆEVA: NEEFIKASNO UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

Izvor: Kurir, 25.Jan.2011, 18:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KALANOVIĆEVA: NEEFIKASNO UPRAVLJANJE PROJEKTIMA

BEOGRAD - Srbija mora da uspostavi sistem za efikasno upravljanje projektima ako želi da razvije svoju infrastrukturu, izjavila je danas ministarka za Nacionalni investicioni plan (NIP) Verica Kalanović.

Ministarstvo finansija bi trebalo da pređe na višegodišnje programsko finansiranje projekata, jer se kod velikih projekat, svake godine iznova ponavlja postupak od planiranje do nabavke, zbog čega se gubi najmanje 40 odsto vremena na godišnjem nivou, rekla je Kalanovićeva novinarima.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << />
Ona je, na skupu "Gradimo zajedno - Upravljanje infrastrukturnim projektima u lokalnim samoupravama", kazala da nije tačno da na razvoju infrastrukture u Srbiji nije ništa urađeno u poslednje dve godine, ali da su tačne i primedbe da je moglo više.

Ministarka je navela da su zemlje u regionu brže napredovale, "jer je Srbija imala manje novca i manja kreditna zaduživanja", kao i da je u poslednje dve godine u oblasti infrastrukture više urađeno nego u poslednje dve decenije.

Kalanovićeva je istakla da se u Srbiji nedovoljno efikasno upravlja projektima, ali da "to ne znači da da smo mi ono što se ironično kaže 'banana republika', jer to nije tačno".

Šef Regionalne kancelarije Evropske investicione banke (EIB) za zapadni Balkan u Beogradu Andreas Beikos rekao je da je EIB u proteklih šest godina odobrila tom regionu šest milijardi evra, od čega polovinu za Srbiju.

"Prošle godine potpisan je ugovor sa Srbijom u vrednosti od 885 miliona evra", istakao je Beikos.

Prema njegovim rečima, prilikom odobravanja sredstava Srbiji, 50 odsto uvek se odnosi na transportni sektor, trećina na finansijski sektor, a ostatak na zdravstvo, obrazovanje, energetiku i istraživanje vode.

On je za ovu godinu najavio potpisivanje Ugovora o korporativnom zajmu, čime će se FIAT-u odobriti 500 miliona evra.

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lup Brefort izjavio je da u Srbiji postoji dosta nerazvijenih područja u koja treba više ulagati.

"Neophodno je izgraditi dobru infrastrukturu, puteve, ali i telekomunikacine sisteme, jer je to jedan od preduslova boljeg razvoja nerazvijenih područja", zaključio je Brefort.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.