Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 18:59

Kосовски божури, заједнички бренд за пољопривредне производе са КиМ

Прошле године на Kосову и Метохији регистровано је 6.794 пољопривредних газдинстава. Пројекат под називом "Косовски божури" има за циљ да обједини све производе са КиМ који би се продавали на територији централне Србије а могли би да се и извозе.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Председница Друштва аграрних економиста проф. др Тања Бранков каже за РТС да су уз подршку Канцеларије за KиМ и Економског факултета у Kосовској Митровици, представници ДАЕ обишли газдинства која имају потенцијал да под заједничким именом производе и продају своје производе на територији централне Србије а да је циљ и извоз.

"Припрема се и пројекат донација које би помогле некомерцијалним газдинствима да опстану, као и програм подршке за чуваре традиције на Kосову и Метохији који одгајају старе, аутохтоне сорте говеда, воћа и поврћа", наглашава Бранковљева.
Тамошњи произвођачи посебно су поносни на вина али и на шарски сир. За килограм те делиције, употреби се десет литара млека крава и оваца које су пасле на Шар планини.
Уколико овај пројекат заживи, кажу стручњаци то би био врхунски пример економског патриотизма.
Kуповином таквих производа, потрошачи не добијају само врхунски производ већ и сатисфакцију да помажу останак и опстанак пољопривредних произвођача у јужној српској покрајини.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.