Izvor: RTS, 27.Okt.2021, 18:11

Jutrošnji napad na ekipu Hitne pomoći samo jedan u nizu, da li im treba status službenog lica

U sredu ujutru tehničara iz ekipe Hitne pomoći u Beogradu pacijent je napao nožem. Da li je zaposlenima u Urgentnom centru i Hitnoj pomoći potreban status službenog lica da bi se zaštitili?
Uvek spremni da izađu na teren kako bi pružili prvu pomoć pacijentu. Ekipa Hitne pomoći dnevno primi oko 1.800 poziva. Ipak, iako dolaze da pomognu, ne prođe sve uvek glatko. Jutros su lekari napadnuti jer pacijent nije hteo da stavi zaštitnu masku.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
"Dokle god je to bilo na nivou verbalnog napada, naša ekipa je jednostavno izdrilovana, imamo taj profesionalni kodeks da preko toga možemo da pređemo, ali kada je počeo da preti da će iskoristiti nož, uhvatio se za njega i krenuo na tehničara Hitne pomoći, on ga je uhvatio za ruke i zaista uspeo da ga zaustavi u tom napadu. Pozvali smo MUP koji je izašao na teren, ponudili smo posle toga da se pošalje druga ekipa na teren uz prisustvo MUP-a, ali je pacijent to odbio", rekla je dr Ivana Stefanović iz Hitne pomoći.
Smatra da je svaki lekar hitne pomoći nekada doživeo neku vrstu fizičkog napada.
"Nekako su manje učestali od kako je korona, međutim kako korona predugo traje sve je više verbalnih napada, naročito veliki pritisak trpe lekari na centrali 194", dodaje dr Ivana Stefanović.
Najčešće ih vređaju jer, po mišljenju pacijenata, ne reaguju dovoljno brzo na pozive. To, kako kažu lekari nije tačno. Zna se ko je prioritet.
"Važno je da vidimo kako da sprečimo da do toga dođe, možda je jedan od naših načina za koji mislimo da će nam pomoći je da dobijemo status službenog lica, jer, eto, borimo se godinama. Postoje razne prepreke zašto to do sada nije realizovano, ali mislim da kad bi neko krenuo na lekara, tehničara hitne pomoći, malo bi razmislio ako bismo mi imali status službenog lica", smatra dr Ivana Stefanović.
Ne napadaju pacijenti samo lekare Hitne pomoći. Dešava se to i u Urgentnom centru, ali ređe.
"Mi smo pre četiri godine uveli sistem video-nadzora koji je jasno definisan i obeležen na više različitih mesta u Urgentnom centru, tako da ljudi koji pokušavaju nešto ipak imaju saznanje da su konstantno pod video-nadzorom i u slučaju bilo kakvog incidenta se jasno vidi šta se desilo", ukazuje dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra.
Dodaje da su svima pomereni pragovi tolerancije pogotovo u ovih godinu i po dana.
"Sigurno nisu prijatni u slučaju da neko njih definiše kao manje hitnog pacijenta, a to smo definisali pre šest meseci stepen hitnosti i mogućnost najdužeg čekanja", navodi dr Marko Ercegovac.
Fizički napadi su na lekare retki, ali ni verbalni nisu prijatni. Pandemija traje predugo i svima je niži prag tolerancije, što svakako ne sme biti opravdanje. Ni za lekare, ni za pacijente.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.