Izvor: Blic, 23.Feb.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juče štrajkovalo oko 400 škola

Juče štrajkovalo oko 400 škola

BEOGRAD Preko 400 škola članica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije juče je potpuno obustavilo rad rekao je na konferenciji za novinare Radovan Pavlović, predsednik Unije.

Prema njihovim podacima, u Beogradu je juče obustavilo rad 17 gimnazija i veliki broj osnovnih i srednji škola, u Nišu 20, Novom Sadu 40, Kragujevcu 19, Zrenjaninu 30, Kikindi 15, Čačku 21, Kovinu 15, Požarevcu 13, Ivanjici 9, Vršcu 15, Valjevu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << 18, Kruševcu 12, Kraljevu 13...

Pavlović je ocenio da je na preksinoćnim pregovorima Vlada prvi put, posle više od mesec dana izašla s jasnim stavom da će 7. marta u novom nacrtu budžeta ponuditi povišicu prosvetarima, zbog čega je Unija na jučerašnjem sastanku odlučila da odloži štrajk.

Ukoliko 7. marta ne dobijemo prihvatljivu ponudu, pozvaćemo sve članice da u ponedeljak, 12. marta stupe u potpunu obustavu rada rekao je Pavlović, napominjući da su se tri prosvetna sindikata dogovorila da cena rada mora biti vezana za republički prosek i da ne sme iznositi manje od 20 odsto od tog proseka.

To bi značilo, kako je objasnio, da bi cena rada iznosila 800 umesto sadašnjih 550 dinara, jer je to 20 odsto od decembarskog proseka koji je iznosio 4.061 dinar. Povećanje plata za taj mesec iznosilo bi 48 odsto, pa bi prosečna profesorska plata umesto 3.685 bila 5.450 dinara. Kako su pojasnili sindikalci, plata bi se menjala iz meseca u mesec, prateći republički prosek, čime bi prestala potreba za štrajkovima, pa bi i 'Vlada imala mirniji period'.

Odluka da se Vladi ostavi rok mnogima u prosveti se neće dopasti, pa su kragujevačke škole već najavile da nastavljaju štrajk, a sličnih najava ima iz još nekih gradova, ali smatramo da treba nadležnima ostaviti još malo vremena rekao je Pavlović.

Potpunu obustavu rada juče je počeo i Sindikat prosvetnih radnika Vojvodine 'Nezavisnost', a prema rečima predsednika tog sindikata Zdravka Kovača, nastavu je juče obustavilo oko 100 škola Mi ne stupamo u jednodnevnu obustavu rada, već u štrajk do ispunjenja zahteva objašnjava Kovač. K.P.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.