Juče izletište, danas deponija

Izvor: RTS, 09.Dec.2018, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Juče izletište, danas deponija

Park prirode "Ponjavica" je zaštićeno prirodno dobro koje se nalazi na levoj obali Dunava i prostire se između dva sela – Omoljice i Banatskog Brestovca. Ovde su se nekada meštani i kupali, a sad je Ponjavica pretvorena u močvaru i deponiju kojoj je neophodno veliko čišćenje i sređivanje.
Ponjavica je stajaća voda i iako se nalazi pored Dunava nije povezana sa protočnom vodom, ali ima svoja prirodna >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izvorišta koja su decenijama već veoma zapuštena. Prostire se na 134 hektara i obrasla je trskom koju je neophodno ukloniti.

Zahvaljujući povoljnim klimatskim uslovima ovo mesto nastanjuje više od 40 vrsta ptica, a nekada je bilo poznato i po ribolovu.
"Moj otac i njegova braća bili su poznati ribari Hadžić, i izlovljavali su Ponjavicu koja je hranila ribom ljude sve do Deliblata. Bila je čista i pili smo vodu iz nje", priča Jovan Hadžić, meštanin Omoljice.
Pojedini meštani Omoljice koji imaju kuće pored Ponjavice počeli su da je čiste o svom trošku, a spremni su i da ulože mnogo više kako bi joj povratili stari sjaj. Jedan od njih je i Jovica Božić iz reciklažnog centra u ovom selu.
"Spreman sam da koliko god selo izdvoji novca za čišćenje isto toliko i moja kompanija za reciklažu 'Božić i sinovi' izdvoji, jer imamo fond za ovakve stvari i u interesu nam je da pomognemo", kaže Jovica Božić.
Pre tri godine Ponjavica je predata na upravljanje JKP "Zelenilo" iz Pančeva. Oformljena je čuvarska služba, napravljene su drvene osmatračnice, a sledeće godine je u planu i poribljavanje, ali neophodno je uraditi i odmuljavanje dna, jer su izvorišta ugrožena i svake godine vode u koritu je sve manje.
"Mi se trudimo da očistimo uska grla na samoj Ponjavici, oko mostova, gde je prirodno suženje i gde ima najviše otpada. Čistimo koliko možemo, ali za kompletno uređenje vodotoka neophodna su velika sredstva", rekla je Ženja Marinković, pejzažni arhitekta JKP "Zelenilo".
Omoljčani se nadaju da će uspeti zajedno sa gradskom upravom i humanim ljudima da obezbede dovoljno novca za uređenje Ponjavice, čiji su turistički potencijali neiskorišćeni, a uz neophodna ulaganja može ponovo postati atraktivno izletište i mesto za dobar ribolov.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.