Jovan menja patrijarha Pavla

Izvor: B92, 27.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovan menja patrijarha Pavla

Patrijarh Pavle

Beograd -- Mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan zamenjivaće na dužnosti srpskog patrijarha Pavla.

Izvor agencije Beta iz Patrijaršije tu informaciju je potvrdio, navodeći da je to odlučeno na sednici Sinoda. Tvrdnje da bi na Saboru Srpske pravoslavne crkve 14. maja mogao biti smenjen patrijarh Pavle su proizvoljne insinuacije, rekao je taj izvor. List "Blic" piše da u pojedinim crkvenim krugovima postoji namera da se na zasedanju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Sabora SPC 14. maja donese odluka o smeni patrijarha.

Odluka da Jovan menja Pavla ima uporište u ustavu SPC, gde se navodi da zbog bolesti sprečenog ili odstutnog patrijarha zamenjuje najstariji arhijerej u Sinodu.

Kako se navodi, ta odluka važi dok se patrijarh ne vrati na dužnost ili do izbora novog patrijarha, a takvu odluku može doneti Sinod SPC ili se ona donosi na osnovu akta koji potpisuje patrijarh.

Patrijarh Pavle se dve nedelje nalazi na oporavku i rehabilitaciji u Specijalnoj bolnici u Banji Koviljači.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.