Jovan Pavle II proglašen blaženim

Izvor: B92, 01.Maj.2011, 12:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovan Pavle II proglašen blaženim

Vatikan -- Papa Benedikt XVI proglasio blaženim Jovana Pavla II pred više od milion vernika koji su u Vatikanu prisustvovali ceremoniji.

Jovan Pavle II, prethodnik Benedikta XVI na mestu poglavara rimokatoličke crkve, proglašen je blaženim po ubrzanoj proceduri, pokrenutoj posle njegove smrti 2005. godine.

Oko 86 zvaničnih delegacija, uključujući i 22 šefova vlada ili država prisustvuje ovom događaju. Da bi se odobrila beatifikacija, potrebno je priznavanje čuda >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pape.

"Od sada, papa Jovan Pavle će biti blažen", rekao je papa Benedikt XVI i naveo da će njegov praznični dan biti 22. oktobar, dan kada je inaugurisan njegov pontifikat 1978. godine.

Hiljade vernika spavali su prošle noći na mostovima i trgovima oko Vatikana, i čim je u zoru otvoren pristup, zaposele su Trg Svetog Petra u Vatikanu. Trg svetog Petra bio je prepun ljudi, koji su se tiskali u redu dugom više od pola kilometra.

Beatifikaciji prisustvuje 90 delegacija iz celog sveta, uključujući članove pet evropskih kraljevskih porodica i 16 šefova država.

Za beatifikaciju potrebna čuda

Da bi se odobrila beatifikacija, potrebno je priznavanje čuda pape, a to je slučaj francuske opatice Mari Simon-Pjer, koju je papa Jovan Pavle Drugi, kako tvrdi Crkva, izlečio od Parkinsonove bolesti.

Za kanonizaciju, proglašenje za sveca, potrebno je priznavanje još jednog čuda. Vernici koji tvrde da im je Jovan Pavle Drugi pomogao u raznim prilikama, već je Vatikanu uputilo nekoliko hiljada svedočenja.

U Krakovu su vernici sa upaljenim svećama bdeli i molili se ispod tzv. papskog prozora u Krakovskoj kuriji odakle im se Karol Vojitila obraćao prilikom svake posete domovini, tada već kao papa.

U svetilištu u Krakovu nakon završetka ceremonije beatifikacije pojaviće se prva relikvija blagoslovenog Jovana Pavla II - ampula u kojoj je njegova krv, jedna od četiri ampule koje su lekari u Vatikanu od već teško bolesnog pape uzeli za preglede, a zatim dve predali papinom sekretaru, sadašnjem krakovskom metropolitu Stanjislavu Djivišu.

U Varšavi na jednoj od crkava u čast Jovana Pavla II biće otkriven najveći njegov portret na svetu - 55 sa 26 metara, sastavljen od 105.000 porodičnih fotografija koje su Poljaci slali nedeljama preko interneta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.