Još oko 1.000 spasilaca

Izvor: Glas javnosti, 30.Avg.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još oko 1.000 spasilaca

BEOGRAD - Dosadašnji Sektor za zaštitu i spasavanje Ministarstva unutrašnjih poslova biće reorganizovan u Sektor za vanredne situacije, koji će biti zadužen za zaštitu građana i imovine u svim vanrednim situacijama, izjavio je Tanjugu načelnik sektora za zaštitu i spasavanje MUP-a Srbije Predrag Marić.

- Ideja je da u vrlo kratkom periodu, po ugledu na najveći broj evropskih zemalja ili članica EU, taj sektor profunkcioniše u okviru MUP-a u svim vanrednim okolnostima, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i elementarne nepogode, tehničko-tehnološke nesreće, akcidente sa opasnim materijama i druge vidove ugrožavanja - rekao je Marić.

On je naglasio da će Sektor biti kadrovski, tehnološki i materijalno osposobljen po ugledu na države Evropske Unije, što će omogućiti brze i efikasne intervencije prilikom vanrednih i kriznih situacija.

Reč je o reformi sektora za zaštitu i spasavanje, na kojem MUP radi poslednjih mesec dana i u okviru kojeg je predviđeno i obezbeđenje kredita za poboljšanje i opremanje te službe, njeno adekvatno funkcionisanje, kao i izrada zakonskog akta o vanrednim situacijama koji će biti upućen u skupštinsku proceduru.

Reorganizacijom tog sektora biće stvoreni i finansijski uslovi za opremanje službe na celovit način, umesto što se oprema nabavljala svake godine po malo.

- Osim nastavka nabavke vozila i letilica za gašenje šumskih požara, uskoro se očekuje nabavka oprema za spasavanje ljudi od poplava, zemljotresa i situacija velikih tehničko-tehnoloških akcidenata - rekao je Marić za Betu.

On je naveo i da će u početku reorganizacijom biti otvoreno oko 1.000 novih radnih mesta koja će se baviti reagovanjem i planiranjem u slučaju vanrednih situacija.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.